Panel diskusija o trgovini ljudima

VRANJE

„Prevencija i borba protiv trgovine ljudima“ – naziv je panel diskusije koja je održana u Vranju.

„Skup je organizovan sa ciljem da se sumiraju rezultati rada Lokalne mreže, posebno u uslovima vanrednog stanja, tim pre jer je u ovom periodu zabeležen jedan slučaj trgovine ljudima, na koji je Lokalna mreža pravovremeno reagovala“, rekla je Danijela Milosavljević, gradska većnica za socijalnu politiku i lokalnu upravu.

Ona je podsetila da Lokalna mreža postoji od 2013. godine i ima bogato iskustvo u prevenciji i radu na konkretnim slučajevima trgovine ljudima.

„Osim na rad u vanrednom stanju, akcenat stavljamo i na jedan novi oblik trgovine ljudima koji sve više uzima maha, a to je radna eksploatacija“, rekla je većnica Milosavljević, koja je i predsednica Lokalne mreže.

Danijela Trajković, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Vranju, je istakla da je u poslednjih desetak godina u Pčinjskom okrugu zbog trgovine ljudima procesuirano 14 lica.

„Od toga je pet presuđenih, tri  su pravosnažne odluke, a dve nepravosnažne. Što se tiče istraga, u toku su dva postupka za dva punoletna izvršioca krivičnog dela, jedno delo je učinjeno krajem 2019. godine, a jedno početkom 2020. U ovim delima oštećeno je 10 žena i 18 muškaraca, od toga devet maloletnih lica. Smatram da je broj izvršilaca krivičnog dela trgovine ljudima daleko veći od ovog podatka, jer osnovni problem je u postupku dokazivanja, vrlo je teško privoleti žrtve da svedoče o svojoj radnoj, seksualnoj i bilo kojoj drugoj vrsti eksploatacije“, istakla je Trajković.

Učesnici panel diskusije razmatrali su okolnosti i rad u nepredviđenim situacijama kakve su nas zadesile tokom pandemije i naglasili potrebu da se osiguraju sredstva pomoći, programi zaštite, kao i neophodnost da istrage i sudovi i dalje funkcionišu tokom mogućih budućih mera izolacije.

Na panel diskusiji koja je održana u Domu učenika u Vranju učestvovale su i Beba Кanački, potpredsednica Lokalne mreže i Anita Stojanović iz Centra za društvene integracije.

Skup je organizovala Lokalna mreža za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima uz podršku Udruženja građana za borbu protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja „Atina“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare