Pandorini papiri“ otkrivaju poslovne tajne 35 svetskih lidera

BEOGRAD

Milioni dokumenata koji su procurili iz 14 agencija za osnivanje ofšor kompanija otkrivaju tajne 35 sadašnjih i bivših svetskih lidera i više od 330 funkcionera iz preko 90 država. Novinarsko istraživanje zasnovano na ovim dokumentima, „Pandorini papiri“, otkriva sakrivene poslove kralja Jordana, predsednika Crne Gore, Ukrajine, Kenije i Ekvadora, premijera Češke i bivšeg premijera Velike Britanije. Bitnih imena ima i iz Srbije, a u papirima se, između ostalih, pojavljuje ministar finansija Siniša Mali – o kojem je KRIK večeras objavio priču.

Najnovije curenje dokumenata koja otkrivaju ofšor poslovanje nazvano je „Pandorini papiri“, a i ovu novinarsku saradnju, kao i prethodne – „Panamske papire“, „Rajske papire“ i „FinCEN dokumenta“ – predvodi Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ). Novinari KRIK-a su, kao i ranijih godina, bili deo ovog međunarodnog novinarskog tima i tako učestvovali u jednom od najvećih svetskih istraživanja.

ICIJ je ovog puta pribavio više od 11,9 miliona dokumenata koji potiču od 14 agencija za osnivanje ofšor firmi koje pomažu klijentima da svoje poslove drže u tajnosti. U istraživanju je učestvovalo više od 600 novinara iz 150 medija i 117 država. Većina dokumenta su nastala u periodu između 1996. i 2020. godine. 

Dokumenta su otkrila da među klijentima agencija za osnivanje ofšor firmi ima više od 130 milijardera iz 45 zemalja, od kojih je 46 ruskih oligarha. Klijenti su bankari, kontroverzni biznismeni, političari, svetski lideri, trgovci oružjem, kriminalci, muzičari i poznati sportisti.

Posedovanje ofšor kompanija je legalno, ali one mogu da se koriste za skrivanje nezakonitih tokova novca, da omoguće plaćanje mita, pranje novca, utaju poreza, finansiranje terorizma i druga krivična dela. 

Premijer Češke Andrej Babiš (foto: vlada.cz)

„Pandorini papiri“ otkrivaju da su svetski lideri tajno preselili novac i imovinu na ofšor i tako ih stavili van domašaja poreskih i drugih organa.

Premijer Češke Andrej Babiš, jedan od najbogatijih ljudi u zemlji koji je došao na vlast obećavajući da će se boriti protiv utaje poreza i korupcije, preko ofšor kompanija je vlasnik dvorca vrednog 15 miliona evra na Francuskoj rivijeri, otkrivaju „Pandorini papiri”. U blizini dvorca, Babiš je vlasnik još sedam nekretnina, uključujući dvospratnu vilu sa bazenom i garažom. Ovu imovinu Babiš nije prijavio nadležnim organima, iako je bio dužan da to uradi u skladu sa zakonom. 

Dokumenti takođe pokazuju i da je još jedan evropski lider, takođe izabran predstavljajući se kao borac protiv korupcije, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koristio kompleksnu strukturu ofšor firmi kako bi svojoj porodici omogućio da nastavi da posluje u inostranstvu, a da to nije prijavio nadležnima u državi.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski (foto: president.gov.ua)

Skrivenu imovinu ima i bivši britanski premijer Toni Bler, pokazuju „Pandorini papiri”. On i supruga su 2017. godine posredstvom ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva postali vlasnici zgrade u Londonu vredne oko 76 miliona evra. Papiri ukazuju na to da je Toni Bler, koji je bio diplomata na Bliskom istoku nakon što je 2007. godine prestao da bude premijer, sa suprugom kupio ofšor kompaniju od porodice bahreinskog ministra industrije i turizma Zajeda bin Rašida al Zajanija. Time što je kupio kompaniju a ne direktno zgradu, bračni par Bler izbegao je da plati porez na imovinu od oko 340.000 evra.

Kralj Jordana Abdulah Drugi, pokazuju papiri, kupio je posredstvom tri ofšor kompanije tri vile na obali mora u Malibuu u Kaliforniji za oko 60 miliona evra. Kupovinu je obavio u godinama nakon Arapskog proleća kada su Jordanci protestovali zbog nezaposlenosti i korupcije. 

Kralj Jordana Abdulah Drugi (foto: jordanembassyus.org)

Dokumenta otkrivaju i tajne poslove predsednika Crne Gore Mila Đukanovića i njegovog sina na Britanskim Devičanskim Ostrvima. Milo i Blažo Đukanović su, pokazuju papiri, 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara. Predsednikov sin iskoristio je tu kompleksnu strukturu da osnuje i skrivene kompanije u Londonu i Crnoj Gori.

U papirima se pojavljuje i srpski ministar finansija Siniša Mali, kao vlasnik dve firme sa Britanskih Devičanskih Ostrva. Posredstvom ovih firmi Mali je kupio luksuzne apartmane na obali Crnog mora u Bugarskoj. O ovom slučaju KRIK je pisao i ranije, ali nova dokumenta dokazuju da je Mali definitivno bio vlasnik 24 apartmana u Bugarskoj koje nije prijavio Agenciji za sprečavanje korupcije. Više o ovome pročitajte u posebnoj priči.

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović (foto: predsjednik.me)

Dokumenta otkrivaju i da je tajna ljubavnica ruskog predsednika Vladimira Putina dobila luksuzni stan u Monaku posredstvom kompanije na Britanskim Devičanskim Ostrvima. U papirima se pojavljuje još jedna osoba koja se dovodi u vezu sa Putinom – televizijski direktor i producent Konstantin Ernst. „Pandorini papiri“ otkrivaju da je Ernst, ubrzo nakon što je priredio ceremoniju otvaranja i zatvaranja zimskih Olimpijskih igara 2014. u Sočiju, učestvovao, skriven iza slojeva ofšor kompanija, u velikoj privatizaciji i kupovini desetina bioskopa i imovine od grada Moskve. Dokumenti koji su procureli pokazuju da je do 2019. godine vrednost Ernstovog udela u ovom poslu premašila 140 miliona dolara.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali (foto: beograd.rs)

„Pandorini papiri“ otkrivaju da su ofšor kompanije koristili i indijska zvezda za kriket Sašin Tendulkar, pevačica Šakira, pevač Hulio Iglesijas, supermodel Klaudija Šifer i italijanski mafijaš Rafaele Amato, poznat kao „Lell the Fat One“ (Debeli Lel), koji je povezan sa najmanje deset ubistava i čija je kriminalna karijera bila inspiracija za poznati film „Gomora“.

Izvor: KRIK

Foto: ICIJ

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare