Pandemija prepolovila strane investicije, na Zapadnom Balkanu samo mali pad

BEČ

Priliv direktnih stranih investicija u 23 ekonomije Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope više je nego prepolovljen u prvoj polovini godine ali su zemlje Zapadnog Balkana imale znatno manji pad, pokazala je nova analiza Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije (WIIW).

U zemljama Centralne, Istočne i Jugoistočne Evrope (CESEE) u prvih šest meseci 2020. direktna strana ulaganja su opala za 58% u odnosu na isti period 2019. dok je na globalnom nivou zabeležen manji pad, od 49%, prema proceni UNCTAD.

Ipak, pad u regionu CESEE bio je manji nego u razvijenim ekonomijama, gde se procenjuje na 75%.

Smanjenje priliva direktnih stranih investicija nije podjednako pogodilo zemlje CESEE i na Zapadnom Balkanu je pad bio 8%, u EU-CEE zemljama 35 a u grupi Zajednica nezavisnih država plus Ukrajina i Turska oko 40%.

Rusija je u posmatranih šest meseci imala negativan priliv direktnih stranih investicija, navodi WIIW.

Takođe se navodi da je u zemljama CEE članicama EU pad stranih ulganja počeo još 2019, kada je okončan trogodišnji period rasta.

U celom regionu CESEE kapital za “grinfild” investicije je smanjen za 23% dok je pad na globalnom nivou u prvoj polovini 2020. bio 34%.

Najosetljiviji sektor na recesiju i po prlivu direktnih stranih investicija i po “grinfild” investicijama bila je prerađivačka industrija, navodi se u analizi austrijskog nezavisnog instituta.

Na globalne lance vrednosti nepovoljno su delovali potresi tražnje i ponude, kao i prekidi u proizvodnji, trgovini i mrežama snabdevanja.

Sve to, dodaje se, može da podstakne skraćivanje lanaca vredosti, preseljenja i prekogranične podele proizvodnje u budućnosti, što može da ugrozi direktne strane investicije.

Tehnološke promene takođe mogu doneti određenu preraspodelu lokacija za proizvodnju i usluge na srednji i dugi rok.

Međutim, navodi se u analizi, evropski lanci vrednosti mogli bi uskoro da se oporave od početnih šokova a međunarodni investitori nisu pod pritiskom da se odluče za skupa preseljenja.

Većina zemalja CESEE može da ima koristi od prebacivanja proizvodnje evropskih kompanija na bliže lokacije, smatraju analitičari austrijskog tink tenka.

Izvor: EURACTIV.rs

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare