Pala bugarska Vlada

SOFIJA

Bugarskoj vladi liberalnog premijera Kirila Petkova danas je izglasano nepovjerenje u parlamentu, čime je zemlja ušla u novu političku krizu posle tri izbora prošle godine, javlja AFP.

Predlog za izglasavanje nepovjerenja podržalo je 123 poslanika, dok je 116 bilo protiv od 240 članova Parlamenta, saopštio je je potpresednik Parlamenta Miroslav Ivanov.

Opoziciona partija desnog centra GERB podnela je zahtjev za glasanje o nepoverenju prošle nedelje optužujući vladu za loše vođenje javnih finansija i ekonomske politike i nemogućnošću da obuzda rastuću inflaciju.

Premijer Kiril Petrov, poslovni čovek obrazovan na američkom Harvardu, formirao je četvoročlanu koalicionu vladu u decembru. On se zalagao za rešenje bilateralnog etničkog-kulturnog spora zbog koga je blokiran napredak Severne Makedonije na putu za EU.

Četrdesetdvogodišnji Petkov koji je obećao da će se boriti protiv korupcije zauzeo je snažan pronato i proevropski stav od kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, što je neuobičajen stav za zemlju sa tradicionalno prijateljskim stavom prema Moskvi, prenosi Rojters.

Analitičari predviđaju da bi nova vlada imala neutralniju poziciju prema Rusiji.

Zemlja se sada suočava s mogućnošću četvrtih opštih izbora od aprila 2021., što dovodi u rizik više miliona evra EU sredstava za opravak i planove zemlje da usvoji evro 2024.

Predsednik Rumen Radev treba da zakaže prevremene izbore u roku od dva meseca i imenuje prelaznu vladu ukoliko Petkov ne uspe da prikupi većinu za novi kabinet i ako dve druge partije u parlamentu ne mogu da formiraju vladu, navodi Radio Slobodna Evropa.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare