Otvoreno deveto izdanje festivala “Mirëdita, dobar dan!”

BEOGRAD

Deveto izdanje “Mirëdita, dobar dan!” festivala otvoreno je sinoć izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće sve do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu.

Ovogodišnji festival “Mirëdita, dobar dan!” u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, Građanskih Inicijativa, Foruma ZFD i organizacije Integra sa Kosova, predstavljaće spoj umetnosti, savremene kulturne scene i pokretanja važnih pitanja koja se tiču kako prošlosti tako i budućnosti u vremenima koja predstavljaju veliki izazov za kosovsko i srpsko društvo.

Ove godine festival je simbolično otvoren glasovima žrtava donesenim u umetničkoj formi, jer je danas važnije nego ikada da ih čujemo, kako bismo razumeli da je mir jedina sigurna opcija za sve. 

“Razgovor o bolnim temama je nulta tačka odnosa Srbije i Kosova, prošlost je tu da iz nje učimo, kako bismo naučili da se mir gradi na empatiji i činjenicama. Građani i građanke Srbije i Kosova zaslužuju mir koji traje, koji ih motiviše da se međusobno upoznaju i saznaju više jedni o drugima, a ne ksenofobiju i međusobno nerazumevanje, kom danas svedočimo” rekla je Fiona Jelići iz Inicijative mladih za ljudska prava.

Svečanost povodom otvaranja, održaće se 26. maja, u dvorištu Centra za kulturnu dekontaminaciju sa početkom u 18 časova, nakon čega će svi gosti od 19 časova moći da pogledaju predstavu Stifler, na istoj lokaciji, koja kritički promatra moralne standarde koje društva često koriste kao kriterijum za iskazivanje ljudskosti i pružanje pomoći.

U fokusu debatnog programa festivala ove godine će biti odnos srpskog i kosovskog društva prema ratu u Ukrajini, kao i kultura sećanja na žrtve Golog otoka. Detalje o vremenu održavanja debata, lokacijama i govornicima možete pronaći na sajtu festivala.

Na repertoaru festivala ove godine nalazi se i film Košnica, rediteljke Bljerte Bašoli, koji će premijerno biti prikazan beogradskoj publici 28. maja od 20 časova u Jugoslovenskoj Kinoteci u Uzun Mirkovoj ulici. “Košnica” je jedini film sa Zapadnog Balkana koji je ove godine ušao u uži izbor za nominaciju za prestižnu nagradu Oskar. Film je osvojio do sada mnogobrojne nagrade, među kojima i tri nagrade na Sandens festivalu. Ulaz na film, kao i na sve događaje sa programa festivala “Mirëdita, dobar dan!” je potpuno besplatan.

Koncert popularnog kosovskog izvođača, Špata Dede, zakazan je za 27. maj u 21 čas, dok će deveto izdanje festivala biti zatvoreno žurkom u XL Baru uz zvuke koje će publici puštati DJ Genc Eljezaj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare