Otvoreni parlament: Hitno zaustaviti cenzuru u Skupštini Srbije

BEOGRAD

Šokirani skandaloznom odlukom rukovodstva Narodne skupštine da se lažima i cenzurom koriguju zvanični transkripti skupštinskih sednica kako bi se iz njih počistili tragovi verbalnog nasilja kojem pribegavaju poslanici većine, zahtevamo momentalni prekid te apsolutno nedemokratske, neparlamentarne i neetičke prakse. U svakoj funkcionalnoj parlamentarnoj demokratiji bi odgovorni za takav skandal snosili posledice i bili smenjeni sa skupštinskih funkcija, navodi se u današnjem saopštenju Otvorenog parlamenta.

U „redigovanoj“ verziji transkripta rasprave od četvrtka, 22. juna, koja je na sajtu Narodne skupštine objavljena u utorak, 27. juna, nema rečenice koju je, dobacujući tokom izlaganja narodnog poslanika Zorana Zečevića, izgovorio narodni poslanik Nebojša Bakarec: „Ubijaš penzionere u Aranđelovcu.“ Dok ovakav nastup poslanika čini opravdan razlog za predsedavajućeg da reaguje, do toga nije došlo, a prikrivanje izgovorene rečenice služi da se, po ustaljenoj praksi od početka ovog saziva, manipuliše stvarnim događajima u Narodnoj skupštini u korist vladajuće većine.

Podsećamo da je Otvoreni parlament juče ukazao na neobično višednevno kašnjenje u objavi steno beležaka od četvrtka, 22. juna, koje su se na sajtu Skupštine pojavile tek tokom jučerašnjeg dana, utorka, 27. juna. Poređenjem odlomaka sačuvanog primerka koje su 22. juna dobili novinari i narodni poslanici, i steno beleški koje je su objavljene na sajtu Skupštine, utvrđeno je da postoji razlika – nestao je komentar poslanika Bakareca, koje je u prvobitnim steno beleškama postojao. Naknadna odluka da se ubuduće skupštinski transkripti ni ne dostavljaju više agencijskim novinarama i narodnim poslanicima tokom plenarnog, već tek narednog dana, ukazuje na ozbiljnu nameru da se sa ovom skandaloznom praksom nastavi.

Skrivanjem istine o izrečenom u parlamentu najgrublje se podriva transparentnost u radu najvišeg tela u Republici Srbiji, što je fundamentalna vrednost koja ničim ne bi smela da bude dovedena u pitanje.

Narodni poslanici su često predmet opravdanih kritika zbog toga što neprimerenim ponašanjem, govorom mržnje, verbalnim nasiljem, pa i situacijama na ivici fizičkog nasilja instituciju zakonodavne vlasti pretvaraju u jedan od generatora nasilja u društvu. Ipak, ne bismo očekivali da se rukovodstvo parlamenta posluži falsifikovanjem kako bi u zvaničnim dokumentima istina o radu Narodne skupštine izgledala prihvatljivije., navodi se u ovom saopštenju.

Slika 1: Fotografija originalnih steno beleški dostavljenih 22. juna 2023. koju je objavio poslanik Gavrilović

Slika 2: Skrinšot steno beleški za 22. jun objavljenih na sajtu Narodne skupštine 27. juna

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare