Otvoreni dan u kasarni u Vranju

VRANJE

Organizovano druženje vojnika i starešina Četvrte brigade Kopnene vojske sa građanima, trinaesto po redu, održano je, u petak, u okviru  akcije „Otvoreni dan“ u kasarni Prvi pešadijski puk Knjaza Miloša Velikog u Vranju.

Major Miroslav Stojanović, načelnik grupe za civilno-vojnu saradnju je izjavio da su gosti u prilici da se upoznaju sa delom naoružanja i opreme kojom brigada raspolaže, da mogu da vide prikaz osposobljenosti dela brigade i da se druže sa vojnicima i starešinama.


Kao i ranijih godina i ovog puta najbrojniji gosti su bila deca, učenici osnovnih i srednjih škola ne samo Vranja već i ostalih opština Pčinjskog okruga.

„Sa učenicima završnih razreda srednjih škola na ovaj način realizuje se i jedna od jedanaest obaveznih tema koje su iz oblasti odbrane uvrštene u nastavni plan i program. Garnizon Vranje, kada je u pitanju  akcija „Otvoreni dan“ je najposećeniji garnizon u Vojsci Srbije. Mi smo veoma ponosni na to, jer nam to govori da Četvrta brigada Kopnene vojske ima veoma veliko poverenje kod lokalnog stanovništva“, kaže major Stojanović.

Akciju u proseku poseti oko 4.000 do 5.000 ljudi, što znači da je do sada kroz kasarnu prošlo preko 50.000 dece.

Program se sastojao iz dva dela. Prvi deo je statički gde je na pisti organizovan taktičko-tehnički zbor. Gosti su bili u prilici da se upoznaju sa naoružanjem, tehnikom i opremom kojom brigada raspolaže. Nakon toga je bio dinamički deo gde su pripadnici brigade po raznim tačkama prikazali deo svoje obuke i ono zašta su osposobljeni.

Nazjanimljivija tačke su bile prikaz uništenja terorističke grupe i obučenosti službenog psa. Posetioci su mogli da vide i postavljanje sredstava veze i utovar tenka na nosač.

Akciju su podržali Folklorni ansambl Sevdah i Kare  klub „tandem“ iz Surdulice.

„Otvoreni dan“ svojevremeno je inicirao tadašnji komandant 78. motorizovane brigade, u to vreme pukovnik, a danas general Milosav Simović.

Primer vranjske sledile su i druge jedinice Vojske Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare