Otvorena „Svetosavska nedelja“

VRANJE

Pre tačno tri decenije u Vranju je počela da se obeležava prosvetno-kulturna i duhovna manifestacija „Svetosavska nedelja“, posvećena velikom prosvetitelju i duhovniku Svetom Savi.

Manifestaciju je sinoć prigodnom besedom u Pozorištu „Bora Stanković“ otvorio gradonačelnik Slobodan Milenković.

Sveti Sava postavio osnove u gotovo svim aspektima srpskog identiteta.

„Monah Sava znao je da srpski narod ne može bez prosvete da stvara svoju nacionalnu kulturu, ni civilizaciju, ni pravu nezavisnu državu, pa se stoga zalagao za unapređenje i širenje prosvete. Kada je 1990. godine, u to vreme Opštinski fond doneo odluku da se pokrene „Svetosavska nedelja“, nismo ni slutili da će naš grad u novijoj istoriji biti upisan kao prvi u zemlji koji se vratio proslavljanju Svetog Save“, rekao je gradonačelnik.

On je dodao da je „Svetosavska nedelja“ postala je manifestacija za poštovanje, dostojna naziva koji nosi, a nagrada Sveti Sava potvrda pojedincima i kolektivima, dosadašnjim laureatima, da su na pravom putu Svetosavlja.

„Svetosavlje je bitan element srpske nacionalne samosvesti. Sveti Sava je stvarao državu za potrebe ljudi i zbog toga on nije naša prošlost već budućnost. Zato je od vitalnog značaja zadatak koji se stalno posta’09vlja pred nama. Da ne skrenemo sa puta Svetosavlja. Da sledimo načela istine, tolerancije, pravdoljublja i vere“, istakao je gradonačelnik Milenković.

Na svečanosti o značajnim jubilejima, koji se obeležavaju u ovoj godini, 950 godina od osnivanja manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog i 700 godina od njegove obnove, govorio je vladika vranjski Pahomije.

Na svečanosti je prikazan i promo film koji prati ovu manifestaciju kroz tri decenije njenog održavanja u Vranju.

U programu su učestvovali hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ iz Vranja i gimnazijalka Anastasija Jović.

Isto veče u vranjskom pozorištu otvorena je izložba „Duhovno i kulturno blago manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog“, koju su priredili kustos Narodnog muzeja Vranje Jelena Atanasović i iguman manastira Prepodobnog Prohora Pčinjskog arhimandrit Metodije Marković.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека