OTVORENA SIGURNA KUCA

LESKOVAC
Naša je želja da ova institucija ima što manje korisnika, ali život pokazuje da su upravo ovakve institucije potrebne ne samo nešem gradu, nego čitavoj Srbiji, rekao je danas gradonačelnik na dogadjaju koji je najavljen kao otvaranje sigurne kuće.

„ Možda će Leskovac, realizacijom ovog projekta, dati ideju i drugim gradovima u Srbiji da učine isto. Veliki dorpinos dali su i mediji koji su pozivali uspešne privrednike, tako da su oni zajednički uložili preko milion dinara da ova kuća izgleda lepo, a da se ljudi koji je koriste osećaju  kao u sopstvenoj kući. Učinićemo sve kao grad da buduće korisnike ove institucije pre svega socijalizujemo, da im pružimo ekonomsku potporu ali i zaštitu, jer jedini u Srbiji imamo direktnu komunikaciju sa MUP-om“ , rekao je  Cvetanović.

„Uprkos narastajućim socijalnim tenzijama Centar za socijani rad nastoji da izađe u susret potrebama građana. Veliki doprinos u opremanju prihvatilišta, pored grada Leskovca i gradonačelnika čija je uloga bila ključna, dali su i ALER, Ustanova za starije i odrasle, kao i privrednici i društveno odgovorne kompanije, rekao je direktor Centra za socijalni rad Boban Ilić.

 

 

Vera Ratković, koja je ispred Centra bila zadužena za realizaciju ovog projekta, istakla je da žrtve nasilja nikada nisu same – pre podne tu su domaćice prihvatilišta, popodne stručni radnici, a preko 11 kamera koje su povezane sa Policijskom upravom zgrada je obezbeđena i tokom noći. Ona je istakla da je Sigurna kuća u Leskovcu jedna od najlepših i sigurno najbezbednija u Srbiji.

Sigurna kuća će imati regionalni karakter, a sa opštinama Vlasotince, Medveđa i Bojnik potpisani su ugovori, tako da će ove lokalne samouprave participirati u finansiranju. Pružanje smeštaja ženama i deci žrtvama porodičnog nasilja spada u lokalnu uslugu, što je utvrđeno Odlukom o socijalnoj zaštiti grada Leskovca, tako da rad prihvatilišta u potpunosti finansira grad sa iznosom od 128 hiljada na mesečnom nivou.

Po ovoj odluci dužina boravka u prihvatilištu povećana je sa mesec dana na tri meseca, a sledeće godine će taj boravak biti produžen na šest meseci, što zahtevaju minimalni standardni, objasnila je Vera Ratković.

Centar za socijalni rad ovu visokospecijalizovanu uslugu pruža korisnicima već 11,5 godijna.  U tom periodu kroz prihvatilište je prošo 300 žena, a u prvih šest meseci 15 žrtava porodičnog nasilja. U ovom trenutku u Sigurnu kuću su smeštene tri žene. Inače, kapacitet Sigurne kuće je do 12 osoba.

Povodom završetka opremanja prostorija Sigurne kuće Centar za socijalni rad je uručio zahvalnice donatorima i ustanovama zaslužnim za realizaciju projekta.

Zahvalnicu je dobio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, za veliku podršku u sprovođenju ovog projekta, kao i sledeći donatori: Telekom, Ustanova za odrasle i starije, ALER, Forum žena SNS-a, SBB, 4 M, Meteks, SZR Mita, SZR Vin, Drvoprodukt iz Strojkovca, Beli bor, DDO Breza Svilajnac, Tranzit komerc, Bata Đ, Globus, Dobrić, kao i medijske kuće.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare