Otvorena sezona kupanja na kupalištu na Vučjanki

LESKOVAC-VUČJE

 

Sezona kupanja na Vučjanki zvanično je otvorena danas , iako smo već odavno zagazili  u leto.

Uredjeno kupalište i odmaralište u jednom od najlepših kanjona u Evropi, spremno je za posetioce, a o bezbednosti kupača brinuće obučeni spasioci.

Kasno proleće usred leta, pomerilo je sezonu kupanja  najmanje za mesec dana, ali bi, prema prognozama, kraj jula, avgust i septembar trebalo da donesu više temperature i dovedu posetioce u Vučje, gde je sve spremno za izletnike.

Šef Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj Bojan Tojaga,  podsetio je na današnjem otvaranju, da je kanjon Vučjanke, sigurno jedan od najlepših u Evropi i najveća prirodna turistička atrakcija Leskovca, godinama bio zanemarivan, devastiran i, od vlasti zaboravljen. U njegovu obnovu, krenulo se 2015. godine, kada su date konture ovom, sada već omiljenom, kupalištu.

” Tadašnji ALER  imao je nekakav projekat uredjenja, koji je naknado doradjen, dopunjen i kandidovan kod Ministarstva trgovine i turizma. Od države smo tada dobili pet miliona dinara , a lokalna samouprava izdvojila je tri. U toku te i naredne godine, uradili smo dosta toga: izgradili i postavili kućice za izletnike, dva platoa od kamena sa tendama, dečji mobilijar, u istom stilu uredili sve staze, kompletnu mikroakumulaciju ogradili kamenim zidom, postavili četiri toaleta, sa nepropusnim jamama. Tako smo stvorili vrlo dobre uslove za boravak izletnika i turista.

Tojaga kaže da je posebno ponosan na činjenicu da na kompleksu danas, jedno uz drugo, stoje Hidrocentrala, sa ”Simesovim” mašinama iz 1903. godine  i savremene led svetiljke, simbol modernog doba.

Sezona kupanja na Vučjanki, prvi put je zvanično otvorena 2016. godine i tada je, na poslovima bezbednosti kupača, bila angažovana spasilačka služba iz Beograda i obučeni sapsioci iz Leskovca. Već naredne, bilo je mnogo toplih dana, a sezona kupanja vrlo dugačka, što je omogućilo maksimalnu posetu kupalištu na Vučjanki.

”  Sada smo u 2018. godini i ono što nas posebno raduje, jeste činjenica da ništa od onoga što je uradjeno i postavljeno pre tri godine, nije ni oštećeno, a kamoli uništeno. Ne fali nijedan ekser i želeo bih da pohvalim sve korisnike, posebno Vučjance i to omladinu iz ovog mesta, koja čuvo ovo mesto.To je i jedan od najvećih benefita lokalne samouprave. Spasilačku službu ove godine čine zaposleni u Sportskom centru ”Dubočica”, a podigli smo i nivo brane, pa je voda na centralnom kupalištu dublja za 25 santimetara, istakao je Tojaga.

Uz sve stvorene uslove, dodao je on, trebalo je izvršiti i kontrolu ispravnosti rečne vode. Ovaj posao, dva puta mesečno, od juna do kraja septembra, radi Zavod za javno zdravlje, prema čijem je poslednjem izveštaju, voda u Vučjanki potpuno uslovna za kupanje. Zabeležili smo i kako prvi kupač, odmah po otvaranju, uživa u još uvek hladnoj reci.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare