Otvorena rekonstruisana Muzej kuća Bore Stankovića

VRANJE

 

U Vranju je, u utorak, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević svečano otvorio rekonstruisanu Muzej kuću Bore Stankovića, za čiju je obnovu uloženo 5,3  miliona dinara. Većinu sredstava izdvojila je republika, a deo je obezbedio grad Vranje.

Objekat je revitalizovan u okviru projekta resornog ministarstva “Gradovi u fokusu”.

“Smisao projekta „Gradovi u fokusu“ je da se pređe sa reči na dela u pogledu decentralizacije kulturne politike. Ovaj konkurs je način i prilika da se pomognu mnoge, pogrešno nazivane male kulturne sredine, jer nema velikih i malih sredina, to je opšta zajednička kulturna sredina”, kazao je ministar Vukosavljević.

On je dodao da je “blago onim ljudima i krajevima koji imaju šta i koga da pamte”.

“Zadovoljstvo mi je što se nalazim na takvom mestu i među takvim ljudima, koje je okupio duh prema jednoj velikoj i moćnoj figuri iz prošlosti. Zavičaj jednog pisca raste u očima sveta što je pisac veći i zato čitajmo Boru, vraćajmo se Bori nanovo, dodajmo  sokove njegovih starih dana našim danima“, rekao je minister Vukosavljević.

On je rekao da je Vranje grad velike kulturno istorijske tradicije i da će ministarstvo i Vlada u narednom periodu uložiti napore da se u ovom gradu obnovi kulturna infrastruktura.

“Ono što  mi možemo i što ćemo učiniti iz godine u godinu, korak po korak, tvrdoglavo i marljivo obnavljati sve ove potencijale koji Vranju mogu da daju  novi zamah jednog snažnog kulturnog života”, istakao je Vukosavljević.

Gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković izrazio je zadovoljstvo  što se danas, nakon pola veka, vraća potpuni sjaj Muzej kući Bore Stankovića, u kojoj je rođen, proveo detinjstvo i odrastao velikan srpske književnosti.

,,Ne mareći za moderne kulturne i jezičke ideale, Borisav Stanković je ostao dosledan tradiciji i među koricama svojih dela stavio pisanu reč o njegovom zavičaju, usudu i vreloj južnjačkoj krvi. Čuveni vranjski pisac je kroz istinske sudbine svojih likova oblikovao kulturni identitet Grada i postao sinonim za Vranje. Odajući počast jednom od najznačajnijih srpskih književnika, posetioci iz celog sveta dolaze u rodnu kuću Borisava Stankovića kako bi osetili duh starog Vranja, kako bi odbolovali žal za mladost. Jedinstvene lepote Muzej kuća Borisava Stankovića ne predstavlja samo arhitektonsko blago. Sa statusom spomenika kulture od nacionalnog značaja, čuvar je jednog prošlog vremena, čiji se miris i slika još uvek razležu avlijom“, rekao je Milenković.

Gradonačelnik je podsetio da je u okviru  projekta „Gradovi u fokusu“ resorno ministarstvo izdvojilo oko 10 miliona dinara za sanaciju Muzej kuće, kao i zgrade Selamluka i da su posetiocima ponovo dostupne Baba Zlatina i gostinska soba, da je sanirano dvorište, obnovljen kapidžik, a sredstvima Grada potpuno rekonstruisan krov uz puno poštovanje autentičnosti.

,,U znak zahvalnosti prema našem najpoznatijem Vranjancu, gradsko rukovodstvo planira da u narednom periodu uradi i projekat rekonstrukcije Baba Zlatine ulice, čime ćemo objediniti dve Borine ljubavi za kojima je patio i nosio ih u duši, njegov dom i Baba Zlatu koja je bila i ostala njegov svet“, rekao  je on.

Dodao je da je namera lokalne vlasti da obnovi i Pribojčićevu kuću, koja je smeštena u neposrednoj blizini Muzej kuće.

 

Milica Davidović, čukununuka Bore Stankovića, zahvalila se u ime piščevih potomaka Gradu Vranju i Vladi Srbije na naporima da se očuva spomen na velikog pisca.

U kulturno-umetničkom programu nastupili su hor Muzičke škole ,,Stevan Mokranjac“, učenici Gimnazije ,,Bora Stanković“ i vokalni solista Branimir Stošić Kace.

Ministar Vukosavljević obišao je i kuću Oca Justina Popovića i Pašin konak za čiju je obnovu u okviru konkursa „Gradovu u fokusu“ izdvojeno 5.200.000 dinara.

Obišao je i Manastir Sveti Prohor Pčinjski.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare