Otvorena prva izložba arapske kaligrafije u Nišu

NIŠ

Pod pokroviteljstvom Grada Niša i Niškog kulturnog centra u Oficirskom domu  je otvorena prva izložba arapske kaligrafije u Nišu, autora Aleksandra Stankovića. Otvaranju izložbe prisustvovao je ambasador Egipta u Srbiji Amr Alguvejli.                           

Izložba je zbog epidemioloških mera otvorena u Oficirskom domu, a do 29. novembra će moći da se pogleda u Galeriji Niškog kulturnog centra.

 “Impresivno je što je autor sam učio arapski i samouk je što se tiče arapske kaligrafije koja je dupla umetnost: prvo vizuelna, jer prvo uočimo crtež, a s druge strane, to je poezija i književnost, jer sadrži citate koji sadrže umetnost”, naveo je ambasador  Amr Alguvejli.

“Egipat je sedište Arapske lige i mi se angažujemo na promociji arapske kulture, jezika i prijateljstva sa srpskim narodom. Susreli smo se i sa rektorom Univerziteta u Nišu kome sam predložio osnivanje Katedre za arapski jezik”, naveo je ambasador Egipta.

                                   Radovi predstavljeni na izložbi nastali su, prema rečima kaligrafa Aleksandra Stankovića u poslednje dve godine.

                              “U pitanju su citati iz Biblije, arpske narodne mudrosti, kao i neke narodne mudrosti identične u oba jezika”, naveo je Stanković (1975, Niš), koji se kao samouk bavi arapskim jezikom 30 godina, a kaligrafijom preko deset godina. Pored izložbi zapadne kaligrafije u zemlji, izlagao je arapsku kaligrafiju na izložbama u Bosni i Hercegovini (2021), Bangladešu (2019), Egiptu (2020) gde je dobio i nagradu- odlikovanje na bijenalu arapske kaligrafije.

                              “Učio sam sȃm, snalazio se kad nije bilo ni interneta ni dostupnih knjiga, bez učitelja, pomagala, sȃm sam istraživao, obučavao se”, istakao je autor koji se nada da će ova izložba podstaći i druge da se bave kaligrafijom.

                               Gradska većnica za kulturu i turizam Adriana Anastasov navela je da Grad Niš “podržava sadržaje koji doprinose raznolikosti kulturnog sadržaja, kao i izložbe bitne za međunarodnu saradnju poput ove”, a u budućnosti, kako je najavljeno juče, mogu se očekivati koncerti i predstave u saradnji sa ambasadama u Srbiji.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare