Otvorena naučna učionica

NIŠ

Kako nauku , pre svega fiziku približiti deci,  omladini i učiniti da ona bude zanimljiva, dostupna, laka.

To su se dosetio tim profesora fizike koji je napravio projekat Naučne učionice , jedinstvene u ovom delu Srbije.

Od ideje do realizacije je prošlo godinu dana i danas je u Nišu, u dvorištu Regionalnog centra za obrazovanje  Naučna učionica zvanično otvorena u prisustvu profesora, učenika, gostiju iz NIS, predstavnika Ministarstva prosvete,  rukovodstva  grada.

Gradski većnik Bojan Krstić otvorajući danas u Regionalnom centru za obrazovanje „Naučnu učionicu“ na otvorenom rekao je :

„Danas otvaramo park sa četiri vrlo bitna nastavna sredstva. Nadstojaćemo da kroz naredne šrojekte još više omasovimo ta sredstva, kako bi park bio  još bolji, uspešniji, efikasniji. Grad Niš će uvek sa svoje strane podržati ovakve projekte u skladu sa svojim mogućnostima i iskreno se nadam da je ovo lep početak nečeg mnogo kompleksnijeg i većeg, gde će učenici i svi zaintetresovani pronaći svoj naučni kutak“ rekao je većnik Krstić prilikom otvaranja učionice.

Ovaj projekat , vredan milion trista hiljada dinara podržala je kompanija Nis i on je  deo korporativnog programa „Zajednici zajedno“.

Iz Niša je podržano sedam projekata, a jedan od projekta koji je kompanija NIS prepoznala kao dobit za lokalnu zajednicu, jeste upravo ovaj  Regionalnog centra – „I Niš da ima Park znanja“.

U Parku znanja , na su instalirana nastavna sredstva i to: Paskalov tron (fakirova stolica), Arhemedova beležnica,

Magnetni tunel i Galilejevo klatno. Ove instalacije biće korišćene za  organizovanja javnih časova za decu i učenike niških predškolskih ustanova i škola. Naučna učionica će biti dopuna radu i Naučnom klubu Centra. Instalacije u učionici  su jedinstvene po tome što su zapravo interaktivne, jer to su instalacije kod kojih se podrazumeva neko učešće posetilaca, a ciljna grupa su učenici osnovnih i srednjih škola.

NIS koji je podržao projekat za svoj doprinos unapređenju kvaliteta obrazovanja dobila je prestižnu “Svetosavsku nagradu” koju dodeljuje Ministarstvo prosvete , nauke I tehnološkog razvoja

“Ono zbog čega smo mi odlučili da podržimo ovakav projekat je bio taj da na jedan jedostavan, pitak ali opet I naučno dobar način popularišemo nauku I fiziku najširoj javnosti “, rekao je danas na otvaranju “rekao je danas na svečanosti Stefan Despotović regionalni komercijalni direktor NISa.

Nedavno je predstavljen republički program promocije nauke sa 16 ciljeva. Dva su najvažnija, dormiranje naučnih klubova I parkova znanja.

“Milslim da ovo treba da bude poziv za sve vas, da postoji život van škole, da sve peripetije koje nas tokom rada pritiskaju I nekada budemo zarobljeni dnevnim obavezama , ne moraju da budu toliko tamne I mračne, I da je moguće napraviti jedasn park znanja “, poručio je prisutnima Nemanja Đorđević iz Centra za promociju nauke.

Regionalni centar je započeo je I sprovođenje ideje ispisivanja broja Pi . Do sada je u Parku ispisano  147 brojeva ali se , kako je danas rekla  Danijela Marković, direktorka Regionalnog centra, nadaju se da će nekim drugim projektom ovu ideju da realizuju u celom Nišu, duž trotoara do Tvrđave.

Po tome bi grad Niš bio jedinstven u svetu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare