Otvorena „Književna kolonija 2021“

VRANJE

U Vranju je otvorena „Književna kolonija 2021“, čiji je organizator Narodni univerzitet.
Gradska većnica za kulturu Izabela Savić na otvaranju je rekla da je Narodni univerzitet jedna od ustanova kulture koja predano radi na realizaciji zacrtanih programa i ciljeva.

„Vranje kao rodni grad velikog pisca, Bore Stankovića, treba da ima ovakve sadržaje.  Svesni smo da u njemu živi veliki broj talentovanih, pre svega mladih ljudi, kojima treba pružiti priliku da se druže sa priznatim književnicima, razmene iskustva i nauče nešto novo. Zato smo podržali i ideju da se organizuju radionice na kojima će svi oni moći da spoznaju tajne velikih majstora pisane reči, da se ohrabre, oslobode misao i podstaknu da nastave svoju stvaralačku misiju“, rekla je otvarajući manifestaciju većnica Savić. 

Predstavljen je Letopis Matice srpske, najstariji književni časopis kod nas i u svetu, koji je prvi put svetlost dana ugledao 1824. godine.

O njemu je govorio pesnik i glavni i odgovorni urednik Đorđo Sladoje.

On je rekao da je časopis izlazio sve vreme bez obzira ne ideološke ili bilo kakve druge pritiske i služi na čast Matici, čiji je važan segment i glasnik, već i srpskoj kulturi i srpskom narodu u celini.

„Praktično ne postoji narod koji ima stariji živi časopis. Da su kojim slučajem nestali svi dokumenti, svi tragovi srpske književnosti u kulturi, ona bi se poprilično verodostojno mogla rekonstruisati na osnovu onoga što je Letopis objavio za proteklih 200 godina“, istakao je Sladoje.

Napomenuo je da su Matici srpskoj, ali i Letopisu kao časopisu kroz istoriju velike novčane priloge davali značajni ljudi, pa čaki veliki vladari.

Jedan od priložnika bio je Njegoš, kao i Karađorđevići i Obrenovići, čak i sam Miloš Obrenović koga su mnogi nazivali nepismenim, rekao je.

Miroslav Aleksić pesnik i pomoćnik upravnika Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu predstavio se u drugom delu večeri, u pesničkom programu.

U okviru Književne kolonije u Galeriji  Narodnog univerziteta priređen je događaj za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole. Gostovao je književnik Stefan Tićmi, čiji je roman „Ja sam Akiko“ proglašen za dečju knjigu godine 2018. godine, a „Kaput od mahovine“ uvršten među 200 najboljih knjiga za decu u svetu.

Trećeg dana Književne kolonije održao je interaktivnu radionicu za starije osnovce, kako bi im prikazao način na koji iz stvarnosti izvlači njemu interesantne stvari.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare