Otvorena izložba srpskih i bugarskih umetnika

LESKOVAC

Izložbe bugarskih i leskovačkih umetnika, “ArtNet” otvorena je večeras u galeriji Leskovačkog kulturnog centra. Postavka obuhvata radove deset profesora katedre “Likovne umetnosti” sofijskog univerziteta “Sv. Kliment Ohridski”.

Izloženi su radovi deset autora iz Leskovca različitih generacija i likovnih poetika, uglavnom dobitnika prestižnih nagrada kod nas i u inostranstvu. Selekciju domaćih stvaralaca i radova potpisuje dr Srđan Marković, istoričar umetnosti, profesor Fakulteta umetnosti u Nišu, član Odbora za likovne umetnosti Matice srpske u Novom Sadu.
Izložbom “ArtNet” u Leskovačkom kulturnom centru započinje istoimeni projekat, koji će trajati do 2018. u Bugarskoj, Srbiji, Poljskoj, Ukrajini i Nemačkoj. Nakon predstavljanja leskovačkoj publici, izložba će biti priređena u Galeriji “Alma Mater” u Sofiji od 15. novembra do 2. decembra.
Izložbu je otvorila načelnica Uprave za društvene delatnosti Suzana Stanković Ilić koja je rekla je ovo izuzetna izložba i projekat za grad Leskovac, a sve je to samo početak značajnog međunarodnog projekta ArtNet.
„Veliko je zadovoljstvo to što smo na ovaj način i mi postali deo velike evropske umetničke porodice. Ono što je specifično i karakteristično za umetnost je što ona govori jednim univerzalnim jezikom, jedinstvenim načinom obraćanja, jezikom koji je razumljiv za sve ljude i koji ruši sve barijere, predrasude i granice.“
Izložbe “ArtNet” u Leskovcu i Sofiji biće realizovane uz finansijsku podršku Fonda za naučna istraživanja Sofijskog univerziteta i Leskovačkog kulturnog centra, pod pokroviteljstvom lokalne samouprave
Leskovac izlozba 1

Leskovac izlozba 2

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare