Otvorena izložba slika ,,Decembarska grupa“

VRANJE

Izložbom slika ,,Decembarska grupa“ Savremene galerije Zrenjanin, u Vranju je zvanično počela manifestacija „Muzej u maju“

„Decembarsku grupu“ činilo je 10 umetnika, koji su aktivno delovali i izlagali u periodu od 1955. do 1960. godine, rekla je autor izložbe Slavica Popov.

U Vranju je izloženo 37 ulja na platnu poznatih likovnih stvaralaca. Među njima je Stojan Đelić, Zoran Petrović, Lazar Vozarević, Aleksandar Luković. U ovu postavku uključeno je i delo Dragutina Cigarčića iz zbirke Narodnog muzeja u Vranju.

,,Stvaralaštvo ove grupe predstavljalo je jedan snažan pokretački impuls u srpskoj umetnosti sredinom 20. veka, a njihova najznačajnija uloga je davanje velikog doprinosa u oslobađanju dogme posleratnog socijalističkog realizma u umetnosti. Oni su bili nosioci visoke moderne i to u kontekstu uspostavljanja kontinuiteta sa predratnom modernom u srpskoj umetnosti“, rekla je autorka Popov.

Vranje i Zrenjanina povezao je upravo Cigarčić, rođeni Vranjanac, koji je studije slikarstva završio kod Marka Čelebonovića. Kao stipendista Vlade Francuske studirao je u Parizu. Savremena galerija u Zrenjaninu poseduje šest  njegovih slika.

Gradska većnica, Zorica Jović je izjavila da će Grad uvek podržavati manifestacije iz oblasti kulture.

,,Velika je čast i zadovoljstvo da Vranje bude domaćin ovakve izložbe i Grad će uvek podržati ovakve događaje. Manifestacija ,,Muzej u maju“ se prvi put organizuje pod ovim nazivom i nadam se da će ona u narednom periodu postati tradicionalna“, rekla je otvarajući izložbu Jovićeva.

Direktor Narodnog muzeja, Saša Stojmenović je izrazio zadovojstvo što postavku čini i slika jednog Vranjanca, jer to čini posebnu sponu  dav grada.

U zgradi Narodnog muzeja u Vranju naredne nedelje planirana je izložbena postavka „Enterijer vranjske gradske kuće prve polovine 20. veka“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare