Otvorena izložba posvećena kraljici Jeleni Anžujskoj

VRANJE

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju otvorena je izložba „Jelena velika kraljica“, koju su priredile Suzane Novčić i Emilije Pejović, istoričarke Narodnog muzeja  iz Kraljeva.

Izložbu je Narodni muzej u Kraljevu priredio povodom sedam vekova od smrti kraljice Jelene Anžujske, žene kralja Uroša I, majke kraljeva Dragutina i Milutina, ktitorke Manastira Gradac.

Osmišljena je kao sećanje na znamenitu ženu, suprugu, majku, vladarku i monahinju Jelenu, čija ličnost i danas, nakon sedam vekova, pobuđuje pažnju.

Kraljica Jelena je bila prva žena ktitor u srednjovekovnoj Srbiji, a kao kruna njene ktitorske delatnosti je njena zadužbina – manastir Gradac, građen po uzoru na manastir Studenica sa gotičkim arhitektonskim elementima, svojstvenim arhitekturi Zapada vremena u kojem je građen.

U Vranju su, povodom slave Narodnog muzeja, izložbu otvorili direktor ove kulturne ustanove, Saša Stamenković i jedna od autorki, Suzana Novčić.

Izložba „Jelena velika kraljica“ svečano je prikazana pre dve godine u Narodnom muzeju u Kraljevu, a zatim je gostovala u Kotoru, Trebinju, Raški, Gornjem Milanovcu, Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Parizu i Lionu.

 

Izožba će biti otvorena narednih mesec dana.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare