Otvorena izložba “Plavo i roze – Hymen, velovi vetra”

LESKOVAC

U holu Leskovačkog kulturnog centra priređena je izložba slika “Plavo i roze – Hymen“ i „Velovi vetra” umetnice Nilufar Banisadar, rođene u Iranu, a koja živi i radi u Francuskoj. Ova međunarodno priznata umetnica izlaže u galerijama i muzejima od Majamija i Njujorka do Bazela i Pariza. Izložbu je otvorio David Pujado, direktor Beogradskog meseca fotografije, rekavši najpre da je ideja Beogradskog meseca fotografije, koji postoji već pet godina, da se rad fotografa sa prostora Srbije, ali i šire učine dostupnim publici.

„Cilj nam je da promovišemo i rad fotografskih klubova, kao i srpske fotografije. Najznačajniji cilj je učiniti pristupačnim sve te radove i izvan granica Srbije, ali i da pokažemo radove stranih autora u Srbiji, kao što radimo u ovom slučaju. Nilufar Banisadar od svoje 30-e godine živi u Francuskoj, a mi samo možemo da pretpostavimo kakav je položaj žena u Iranu, ali on se, na žalost, ne razlikuje mnogo sa položajem žena danas u Evropi. Mi predstavljamo dve serije njenih fotografija. Vidimo da mnogi problemi koje žene imaju i sa kojima se suočavaju i bore ne ostavljaju samo tragove na telu nego i u psihi. Beogradski mesec fotografije želi da promocijom fotografije podigne i svesnost ovim temama, ako đto je položaj žena, položaj izbeglica, homoseksualnost, koje su prisutne i vidljive svuda oko nas, a o kojima baš i ne želimo da pričamo.“

Direktorka Leskovačkog kulutrnog centra ocenila je da su ova umetnička dela još jedan poziv, još jedan vapaj jer je mnogo žena u svetu ugroženo.

„Treba da se radi dugo i kontinuirano na poboljšanju prava žena. Drago mi je da ćemo ovom izložbom još jednom da skrenemo pažnju na ovaj problem.”

Izložba je priređena u sklopu saradnje LKC sa Francuskim institutom u Srbiji, a zainteresovani će moći da je pogledaju do 13. novembra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare