Otvorena izložba o glumcu Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću

VRANJE

 

U Galeriji Narodnog muzeja u Vranju otvorena je izložba „Vlastimir Đuza Stojiljković (1929 – 2015)“, koju je priredila Biljana Ostojić, kustos Muzeja pozorišne umetnosti Srbije.

Izložbom koja je otvorena u okviru pretećeg programa kulturne mnanifestacije „Borini pozorišni dani“, Muzej pozorišne umetnosti Srbije obeležio je godišnjicu smrti glumca Đuze Stojiljkovića.

 

Izložene su fotografije od najranijih dana čuvenog glumca, pa sve do njegovih poslednjih uloga u pozorištu i na filmu.

 

Postavljene fotografije svedoče o fascinantnoj biografiji Vlastimira Đuze Stojiljkovića koja je trajala čitavih 69 godina.

 

Izložbu je otvorio Nenad Jović, direktor Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju, koji je podsetio na bogati umetnički opus slavnog glumca.

 

„Kada se govori o Vlastimiru Stojiljkoviću ističe se njegova profesionalnost, koja podrazumeva tačnost, spremnost, pouzdanost, igranje za partnera i za predstavu, poslušnost u službi predstave. I  kada je bio star, umoran, bolestan dok ga je glas služio, igrao je. Govorio je „Igraj, ili uopšte nemoj  da igraš“, rekao je Jović

Pripadao je prvoj generaciji školovanih glumaca, a njegova gluma ocenjuje se kao preteča modernosti kod nas.

Vlastimir Đuza Stojiljković rođen je 1929. godine u Ražnju, u učiteljskoj porodici.

 

Glumom je počeo da se bavi u kruševačkoj Gimnaziji, a pozorišnu karijeru gradio je u Beogradskom dramskom pozorištu i Ateljeu 212.

 

Pored pozorišnog, sa jednakim intenzitetom sa velikom ljubvlju i predanošću gradio je  i radijski, filmski, televizijski i pevački angažman.

 

Dobitnik je najviših glumačkih priznanja u zemlji, uključujući Oktobarski nagradu grada Beograda, Dobričin prsten i Zlatnog ćurana za životno delo.

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare