Otvorena izložba „Minijatura na zrnu graška“

VRANJE

U holu Biblioteke „Bora Stanković u Vranju izložbu minijaturnih kniga iz fonda Narodne biblioteke Srbije priredio je dr Dejan Vukićević, voditelj Odeljenja stare i retke knjige i minijature.

Izloženo je 38 ovih eksponata od 200 koliko ih poseduje Narodna biblioteka Srbije.

„Knjige iz ovog fonda toliko su male da se ne mogu čitati golim okom. Njihova tradicija je stara koliko i knjiga. Često su služile kako bi se štampari dokazali, ali su pokazale i svoju praktičnu stranu i funkcionalnost. Marija Antoaneta je, na primer, želela knjigu koja može stati u rukavicu pa je podsticala proizvodnju minijaturnih knjiga, kaže autor.

Prvu minijaturnu knjigu je odštampao još 1468. godine jedan od Gutembergovih učenika, ubrzo nakon pronalaska štamparske mašine.

Najmanjom štampanom knjigom smatra se „Azbuka u slikama“ koja je objavljena 1971. godine u Lajpcigu

Iz Fonda posebno se izdvajaju dve ultra-mikro-mini nemačke knjige dimenzija šest sa šest milimetara i Ratni manifest kralja Franje Josipa I iz 1914. godine, dimenzija 24 sa 22 milimetara.

Zbirka minijaturnih knjiga Narodne biblioteke Srbije sadrži naslove najviše na srpskom, zatim  ruskom, francuskom, slovenačkom, mađarskom, nemačkom i češkom jeziku.

Svakako zanimljivi primerci su Njegošev „Gorksi vjenac“, pesme  Edgara Alana Poa i kratke priče Miroslava Josića Višnjića.
Tu su i monografija Komunističke partije Jugoslavije i pesnika Aleksandra Sergejeviča Puškina, Šandora Petefija i Hajnriha Hajnea.


Vranje je 21 grad u Srbiji u kome je priređana ova zanimljiva i jedinstvena postavka.
Najmanju knjigu veličine od 6 milimetara i najveću od 10 centimetara posetioci će moći da vide na izložbi„Minijatura na zrnu graška“ do 26. jula. Nakon Vranja postavka se seli u Kraljevo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare