Otvorena izložba „Manastiri da su svetlost svetu“

VRANJE

U Galeriji Pozorišta „Bora Stanković“ u Vranju otvorena je izložba „Manastiri da su svetlost svetu“.

Postavku je priredio Istorijski arhiv „31. januar Vranje“, ustanova koja je ovogodišnji kum manifestacije.

Izložbu „Manastiri da su svetlost svetu’’, autora Miroljuba Stojčića, ahrivskog savetnika i Branislava Borića, arhiviste Istorijskog arhiva „31. januar“ Vranje otvorio je predsednik Skupštine grada Dejan Tričković.

„Specifičnost postavke ogleda se u tome što je sastavni deo dvotomnog izdanja dela „Manastir Sveti Prohor Pčinjski 1903 – 1973, analitički inventar“ koje je Istorijski arhiv Vranja publikovao povodom 950. godišnjice osnivanja manastira. Svi izloženi panoi prate knjigu i tu su kako bi stručna i kulturna javnost mogla sveobuhvatnije da sagleda ovo značajno delo. Poduhvat vredan pažnje, tim pre jer će ostati kao zaveštanje budućim generacijama Vranjanaca i ne samo njima“, rekao je predsednik gradskog parlamenta Tričković.

O značaju izložbe koja prati dvotomno izdanje knjige „Manastir Sveti Prohor Pčinjski 1903 – 1973, analitički inventar“ govorili su i direktor arhiva Borivoje Manasijević i jedan od autora Miroljub Stojčić.

Izložbu čine 133 eksponata vranjskog Istorijskog arhiva. Priređena je  kao deo programa u okviru ovogodišnje manifestacije  „Svetosavska nedelja“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare