Otvorena izložba grafika Petra Ognjanović

NIŠ

U Narodno biblioteci  „Stevan Sremac“ u Nišu danas je u svojevrsnoj galeriji „Zid“ otvorena izložba grafika, crteža i akvarela Petra Ognjanovića. Izložbi je organizovalo Međunarodno udruženje likovnih umetnika „Palanski art“.

Petar Ognjanović akademski grafičar i ugledni profesor grafike, pisma i oblikovanja knjiga, potomak je čuvenog niškog učitelja i nacionalnog radnika Atanasija Petrovića, danas uglavnom poznatog kao Učitelj Tasa, osnivača niškog osnovnog školstva. Od čuvenog pretka nasledio je marljivost i potrebu da se žrtvuje u ime nečega. Sa grupom mlađih kolega on je, po ugledu na brojne klubove u Evropi, koji su okupljali ljude povezane ovim plemenitim zanatom, osnovao Niški grafički krug, koji će vremenom u svom okruženju biti zajednički dom gotovo svih grafičara Srbije. Niški grafički krug bio je zajednički dom svim grafičarima u u okruženju, ali i Srbiji. Svake godine na godišnjoj smotri dodeljivan je „Mali pečat“ znak dostojanstva , koji se delio najboljem grafičaru te godine. Ovaj umetnik je sa Niškim grafičkim krugom izlagao je u Beogradu, Novom Sadu, Pirotu, Leskovcu, Nišu, Sofiji, Balčiku, Trnovu, Plovdivu, Torontu, Skoplju, Nitri, Bratislavi. Od 1994. Godine radio je u Umetničkoj školi u Nišu kao profesor stručnih predmeta na grafičkom odseku. Bio je član ULUPUDSA.

„Smatrao sam da bi trebalo da mu napravimo izložbu. Udruženje Palanski art do sada nije pravilo domaćim autorima samostalnu izložbu. Ustupak je napravljen kada me je fejsbuk podsetio da je početkom aprila Petar umro. Tada sam odlučio da mu treba prirediti ovakav događaj“, rekao je danas na otvaranju izložbe  Zvonimir Kostić Palanski.

“Pera je bio omiljeni grafičar među kolegama koji su ga smatrali bardom niške grafike.  Može se reći da je bio niški Zaharije Orfelin, učitelji I tumač prefinjenih mogućnosti grafičkog zanata u oblikovanju knjiga, uvek u potrazi zaadekvatnim zvukom I sadržajem knjiga”, rekao je danas na otvaranju slikar Miodrag Daja Anđelković.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Aleksandar Dević
Aleksandar Dević
6 godine pre

Petar Ognjanović, pedagog, dugogodišnji profesor u umetničkoj školi, vrstan grafičar, nije više živ. Umro je pre izvesnog vremena. To treba da se naglasi i u naslovu ovog priloga. Neka mu je večna slava i hvala!