Otvorena izložba „Godina nesalomivosti“ u Nišu

NIŠ

Povodom godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu u Nišu je u EU Info kutku otvorena izložba „Godina nesalomivosti“ koju organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i Ambasada Ukrajine u Srbiji.   Izložbu su otvorili  ambasador Ukrajine u  Srbiji Volodimir Tolkač i šef Odeljenja za komunikacije, informacije i medije Delegacije EU u Beogradu Pol Anri Prese. Pre Niša, izložba je organizovana u Beogradu i Novom Sadu.

 Izložba objedinjuje dela fotografa beogradske novinske agencije Beta, Amira Hamzagića, i kolekciju koju je napravilo Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine i prikazuje život u ratnoj zoni, kao i borbu običnih ljudi zahvaćenih ratom.

 Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač je na otvaranju izložbe  govorio o stradanjima ukrajinskog naroda u proteklih godinu dana, zahvalivši se predstavnicima ambasada i EU na podršci koju daju Ukrajini.

 „Danas je za mene  značajan dan i značajan događaj. Ovde u Nišu, u Srbiji, zajedničkim naporima otvaramo izložbu fotografija. Reč „zajednički“ je ključna, s obzirom na to da smo se ujedinili pred zajedničkom opasnošću, pred tragedijom ukrajinskog naroda, koja je prikazana i na fotografijama ove izložbe“, kazao je ambasdor Ukrajine Volodimir Tolkač i dodao da je sa njima u ovom otporu  ujedinjena Evropa, koja Ukrajini pruža pomoć, počevši od tenkova, oružja, proizvoda, do organizacije ove izložbe. 

 Šef Odeljenja za komunikacije, informacije i medije Delegacije EU u Beogradu, Pol Anri Prese, kazao je prilikom otvaranja izložbe da je prošlo godinu dana od nelegalnog napada Rusije na Ukrajinu.

 „Ovde smo da  izrazimo svoje saosećanje i solidarnost sa patnjama ukrajinskog naroda i odamo počast svima onima  koji su izgubili svoje živote, ali i da izrazimo saosećanje svima onima koji su u žalosti zbog izgubljenih prijatelja i rođaka. Takođe, želimo da Ukrajincima odamo počast za hrabrost i nesalomivi duh u borbi protiv agresora“, kazao je Pol Anri Prese.

On je dodao da će EU nastaviti da daje podršku Ukrajini koja brani svoj narod i teritoriju i naglasio da je EU prvi put dala oružje zemlji koja je napadnuta, istakavši da je EU odlučila da odgovori na zahtev Ukrajine da postane članica unije.

 „Nesalomivost je upravo ono što  pokazuje i ova izložba fotografija na kojima je hrabrost i odlučnost ukrajinskog naroda da odbrani svoje domove i svoju zemlju. Danas smo ovde da iskažemo solidarnost i saosećanje prema ukrajinskom narodu i da poručimo da je Ukrajini i svetu potreban mir“, istakao je Pol Anri Prese.

Pol Anri Prese je na otvaranju izložbe istakao da Srbija treba da nastavi svoj put ka Evropskoj uniji. Evropska unija je ujedinjena i njena snaga je u ujedinjenosti i ona računa na svoje partnere i Srbiju da budu u potpunosti angažovani u svemu ovome. 

 „Zajedno smo sa partnerima u čitavom svetu i stojimo i uz Srbiju, za koju smo obezbedili 165 miliona evra direktne budžetske podrške za energetski sektor. Novac je namenjen kao pomoć ugroženim domaćinstvima i malim i srednjim preduzećima koja imaju poteškoće da plate te troškove zbog  povećane cene energenata. Pomoć je usmerena i na obezbeđivanje energetske bezbednosti Srbije, sigurnosti i nezavisnosti u snabdevanju, kao i projektu zelene tranzicije“, kazao je Pol Anri Prese. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare