Otvorena arhivistička izložba „Surdulički mučenici“

VRANJE

Izložba pod nazivom „Surdulički mučenici“, koja je priređena povodom Dana primirja u Galeriji Naodnog muzeja u Vranju, sadrži 28 panoa.

Postavka je posvećena stradanju srpskih civila u Surdulici i okolnim mestima u vreme bugarske okupacije od 1915. do 1918. godine.

Na izloženim panoima posetioci mogu da vide period srpsko-bugarskog rata, Prvi i Drugi balkanski rat, spisak ubijenih Vranjanaca kao i izjave svedoka toga vremena.

Autori su Goran Sudimac iz Istorijskog arhiva Srbije i Predrag Stojković, arhivista Istorijskog arhiva „31. januar“ u Vranju.

„Ovo je još jedna prilika da se setimo surduličkih mučenika koji su na početku Velikog rata stradali na najbrutalniji način i time zadobili carstvo nebesko“, rekao je otvarajući izložbu Dejan Tričković, predsednik Skupštine grada.

Ovom značajnom događaju prisustvvali su arhimandrit  vranjske Eparhije Metodije, gradska većnica za kulturu i turizam Izabela Savić, dekanica Pedagoškog fakulteta Dragana Stanojević i predstavnici Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.

Izložbu Istrijskog arhiva u Vranju je podržalo Ministarstvo kulture, a katalog je štampan uz pomoć lokalne samouprave.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare