Otvorena 21. Balkanska smotra mladih strip autora

LESKOVAC

U Leskovačkom kulturnom centru otvorena je 21. Balkanska smotra mladih strip autora.

Ove godine je, po rečima eminentnog britanskog strip teoretičara Pola Graveta, oboren svetski rekord po broju učesnika – 3017 izlagača iz 67 zemalja sa svih šest stalno naseljenih kontinenata je poslalo svoje radove na festival!

U okviru 21. Balkanske smotre desiće se čak 25 događanja.

Posetioci će imati prilike da prisustvuju raznolikim tribinama, otvaranjima izložbi, javnim časovima crtanja, dodelama nagrada i projekcijama dokumentarnih filmova, sve vezano za temu stripa na Balkanu.

Smotri će lično prisustovati i oko 100 gostiju, uglavnom strip autora, iz Belgije, Francuske, Italije, Nemačke, Turske, Grčke, Slovenije, Crne Gore, Rumunije, Severne Makedonije, Bugarske,  Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Smotra će obilovati kvalitetnim domaćim strip zvezdama, među kojima se ističu Vladimir Krstić Laci, Dejan Nenadov, Dražen Kovačević, Leonid Pilipović, Milan Drča, Miroljub Milutinović Brada, Jovan Ukropina, Vladimir Aleksić, Tiberiu Beka i brojni drugi strip autori iz Srbije. Uz njih, prisustvovaće i poznati italijanski strip autor Roberto Ali, organizator strip festivala u Liježu Piter Bolen, organizator festivala stripa u Gentu Iv Brabant, crtač “Batmana” za američki “DC” rumunski strip autor Viktor Druđiniju, slovenački strip internacionalac Bernard Kolle, jedan od najpoznatijih turskih autora Koral Ilhan i mnogi drugi.

Smotru je otvorio ambasador kraljevine Belgije Kun Adam koji je izrazio zadovoljlstvo što grad Leskovac sve više razvija kulturne odnose sa Belgijom.

„Prošle subote sam gledao mlade Leskovca kako predstavljaju moju zemlju na takmičenju „Srbija u ritmu Evrope“ i bili su sjajni. Kao što mnogi znaju, belgijski strip i njegovi autori su se naročito istakli i proslavili širom sveta u toku 20. veka. Radi se o takvoj slavi da možemo da kažemo da su junaci kao što su Tintin, Talični Tom i Štrumpfovi i dandanas najbolji belgijski ambasadori kulturnih baština. Raduje me što su organizatori posvetili puno pažnje belgijskom stripu kroz izložbe koje će biti u galeriji Narodnog muzeja i Narodne biblioteke,“ rekao je Adam.

Otvaranju Balkanska smotra mladih strip autora prisustvovao je i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare