Otvoren Sajam pčelarstva jugoistočnog Balkana

VRANJE

U Sportskoj hali u Vranju, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović otvorio je Prvi pčelarski sajam jugoistočnog Balkana izrazivši zadovoljstvo što je ovaj grad prepoznao značaj i ulogu pčelarstva.

„To je jedan veoma važan deo poljoprivredne proizvodnje. U prošlosti je odnos prema pčelarstvu bio kao prema hobiju, nešto usput i ne tako važan segment našeg života i naše poljoprivrede. Želim da pčelarstvo afirmišem jer pčele su veoma važne za poljoprivredu. Ko ovo prepozna taj je prepoznao život. Ko je prepoznao život taj je prepoznao napredak, a ko je prepoznao napredak taj voli Srbiju“, rekao je ministar Nedimović.

On je dodao da su ovakvi sajmovi u funkciji razvoja pčelarstva i da je na Vladi da pomogne proizvođačima sa 50 odsto podrške za opremu.

„Mi po jednoj košnici dajemo 720 evra. Imamo 14 hiljada podnosilaca zahteva, znači toliko pčelara sa više od 20 košnica. To nije malo i to su ozbiljani mali preduzetnici. I ako ne bude dovoljno sredstava napravićemo ih iz drugih rezervi, pčelari moraju dobiti sve. Trudimo se da što više bude pčelara naročito mladih i to ćemo afirmisati u budućnosti“, rekao je ministar Nedimović.

Gradonačelnik Vranja, dr Slobodan Milenković je rekao da je zadovoljan odzivom i brojem izlagača i da ga raduje činjenica što narod jugoistočnog Balkana želi da bude povezan i da sarađuje.

Na Prvom pčelarskom sajmu jugoistočnog Balkana koji traje samo jedan dan učestvuje 69 izlagača u tri kategorije, izlagači opreme, izlagači meda i literature iz ove oblasti.

„Učestvuju pčelari iz Makedonije, Bugarske, Republike Spske i naravno Srbije. Vranje je domaćin i nadam se da će iz ovog grada poneti lepe utiske“, izjavio je Saša Ivanov, direktor Turističke organizacije, koja je organizator ove manifestacije.

Učesnici sajma su zadovoljni prijemom i organizacijom.

Snežana Milojković Plužnikov iz Stalaća kaže da učešćem na sajmu  promoviše pčelinje proizvode, med, mleč, polen i propolis jer su oni izvor zdravlja. Porodica se pčelarstvom bavi od 1926. godine i ona je četvrta generacija pčelara.

Miloš Milojković sa Homolja pčelarstvom se bavi pedest godina. Ima 600 košnica, proizvodi mleč, polen, propolis

„Ovo je jedan od najboljih sajmova na kojima sam bio u protekle četiri i po decenije. Ovako nešto nisam video do sada, ovako dobru organizaciju. Prezadovojan sam“, kaže Milojković.

U toku dana održana je i tribina o podršci države pčelarstvu Srbije, na kojoj su govorili ministar Nedimović, predstavnici Saveza pčelarskih organizacija Srbije i lokalne samouprave.

Organizatori  sajma su SPOS, Grad Vranje i TO Vranja, u saradnji sa Društvom pčelara „Matica“ iz Vranja.

 

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
trackback
JUGPRESS DETALJNO O SAJMU U VRANJU | Savez pčelarskih organizacija Srbije
6 godine pre

[…] Prilog pogledajte OVDE.  […]