OTVOREN POZIV ZA PODRŠKU POLJOPRIVREDNIM PROIZVODJAČIMA

VRANJE-LESKOVAC-PROKUPLJE

Informativne sesije o dodeli bespovratne pomoći zemljoradničkim zadrugama i poljoprivrednim udruženjima biće održane u organizaciji programa Evropski PROGRES u periodu od 7. do 14. decembra 2015. godine u Vranju, Leskovcu, Prokuplju, Aleksincu, Novom Pazaru, Prijepolju, Ivanjici i Knjaževcu.

Cilj informativnih sesija je upoznavanje predstavnika zadruga i udruženja sa programom podrške i neophodnim koracima – od prijavljivanja, preko učešća na javnom pozivu do kriterijuma za izbor korisnika.

Pravo učešća na konkursu imaju poljoprivredne proizvođačke grupe registrovane do 2014. godine kao zemljoradničke zadruge ili kao poljoprivredna udruženja na teritoriji 34 lokalne samouprave obuhvaćene programom Evropski PROGRES, koje imaju najmanje deset članova u aktivnom statusu i ne koriste podsticaje po istim osnovama od državnih institucija ili drugih donatora.

Podrška će se realizovati u dve faze. Prva faza se odnosi na jačanje kapaciteta zadruga i udruženja i obuhvata veći broj korisnika (do 15 proizvođačkih grupa), a biće realizovana kroz program obuka i studijsko putovanje u Evropsku uniju. Druga faza se odnosi na namensku podršku za uvođenje inovacija i širenje tržišta i biće ograničena na manji broj proizvođačkih grupa (do 5) koje su pokazale najveće potencijale tokom prve faze podrške. Program podstiče poljoprivredne proizvođačke grupe sa članovima iz marginalizovanih grupa, uključujući Rome i žene da učestvuju, u skladu sa načelom ekonomskog osnaživanja i socijalnog uključivanja.

Evropska unija i Vlada Švajcarske izdvojile su ukupno 280.000 evra, od čega 80.000 evra za prvu fazu programa i 200.000 evra za drugu fazu. Rok za podnošenje prijava je 22. januar 2016. godine. Više informacija može se naći na internet stranici programa http://www.europeanprogres.org/pozivi/sr/

U program Evropski PROGRES su uključene 34 lokalne samouprave – Novi Pazar, Ivanjica, Nova Varoš, Priboj, Prijepolje, Raška, Sjenica i Tutin na jugozapadu Srbije, kao i Prokuplje, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđa, Crna Trava, Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo, Surdulica, Trgovište, Brus, Aleksinac, Gadžin Han, Doljevac, Merošina, Svrljig, Babušnica, Bela Palanka i Knjaževac na jugoistoku zemlje.

RASPORED ODRŽAVANJA INFORMATIVNIH SESIJA PO OPŠTINAMA I GRADOVIMA

VRANJE

ponedeljak, 7. decembar 2015. u 10 časova

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba (Marička 1)

* Sesija se održava za učesnice i učesnike iz opština i gradova: Vranje, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Preševo i Trgovište

LESKOVAC

ponedeljak, 7. decembar 2015. u 14 časova

Poljoprivredna savetodavna i stručna služba (Jug Bogdanova 8a)

* Sesija se održava za učesnice i učesnike iz opština i gradova: Leskovac, Bojnik, Vlasotince, Lebane, Medveđu i Crnu Travu

PROKUPLJE

utorak, 8. decembar u 10 časova

Skupštinska sala Opštine Prokuplje (Nikodija Stojanovića 2)

* Sesija se održava za učesnice i učesnike iz opština: Prokuplje, Blace, Žitorađa i Kuršumlija

ALEKSINAC

utorak, 8. Decembar u 14 časova

Zgrada opstine, Skupštinska sala (Knjaza Miloša 169)

* Sesija se održava za učesnice i učesnike iz opštine Aleksinac i opština iz okoline Niša

NOVI PAZAR
sreda , 9. decembar 2015. u 11 časova
Kulturni centar, svečana sala (Stevana Nemanje br. 2)
* Sesija se održava za učesnice i učesnike iz opština i gradova: Raška, Novi Pazar, Sjenica i Tutin

PRIJEPOLJE
četvrtak , 10. decembar 2015. u 11 časova
Turistički informativni centar Kolovrat (Bjelopoljski put bb)
* Sesija se održava za učesnice i učesnike iz opština: Prijepolje, Nova Varoš i Priboj

IVANJICA

petak, 11. decembar, 2015. u 11 časova

Zgrada opstine, kabinet predsednice skupštine (Venijamina Marinkovića 1)

* Sesija se održava za učesnice i učesnike iz opštine Ivanjica

KNJAŽEVAC

Ponedeljak, 14. decembar, 2015. u 12 časova

Zgrada opštine, sala veća (Sala Skupštine opštine, Miloša Obilića 1)

* Sesija se održava za učesnice i učesnike iz opština: Knjaževac, Babušnica, Bela Palanka i Svrljig

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Peci
Peci
8 godine pre

280.000 franaka za ovoliko regiona. Koliko je to franaka po jednom selu? A ovolika pažnja u javnosti, kao da daju milione. Još pa ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju, najveću zabludu o blagostanju. Kažu nam da povećamo broj grla u stočarstvu da bismo nešto zaradili, a moja porodica jedva čuva dve krave, sa onoliko posla za cenu od 28 dinara za litar mleka. Zna li neko da je pola litra najjeftinijeg piva oko 50 dinara, znači litar 100 dinara, preko tri puta skuplje. I neko će da mi kaže da povećam broj grla. Hoću, malo sutra, odnosno morgen.

Marko Joksimovic
Marko Joksimovic
8 godine pre

sve je to lepo ali kako da dobijemo sredstva za podsticaj