OTVOREN ETNO KUTAK

LESKOVAC

 

Zahvaljujući saradnji Muzeja srpskog i makedonskog naroda „Aleksandar Makedonski“, Udruženja makedonskog naroda „Ilinden“ i osnovne škole „Josif Kostić“, na dan ove škole, 2. marta, otvoren je etno kutak, sastavljen od starih i zaboravljenih predmeta koji su nekada bili sastavni deo svakog domaćinstva, piše leskovački nedeljnik Nova Naša reč.

“Direktoru škole predložio sam da napravimo etno kutak zato što je ova škola jedna od najstarijih u gradu, pa je trebalo da ima nešto gde će učenici izučavati predmet narodna tradicija koji je u sklopu školskog obrazovanja. Sa opremanjem etno kutka počeli smo novembra, i za dan škole smo ga završili. Cilj je da se, u vremenu kompjutera i telefona, skrene pažnja učenika, da se podstaknu kako bi se posvetili svojoj tradiciji, kulturi i istoriji” , rekao je osnivač i direktor Muzeja srpkog i makedonskog naroda Nikola Milović.

Predmeti izloženi u etno muzeju sakupljani su od učenika škole, a jedan broj eksponata dao je i Narodni muzej. Čitavu ideju podržalo je i udruženje „Ilinden“, čiji su članovi takođe učestvovali u opremanju zbirke.

Nikola Milović ističe da su učenici škole podržali ideju o formiranju etno muzeja, da su spremni da učestvuju u njegovom  čuvanju i obogaćivanju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare