Otvoren ,,Biblionet 2020“, naučni skup bibliotekara

VRANJE

U Vranju je svečano je otvoren naučni skup Zajednice matičnih biblioteka Srbije „Biblionet 2020“. U sali Pozorišta ,,Bora Stanković“ učesnike je pozdravila zamenica gradonačelnika Zorica Jović, koja je podsetila na istorijat i važnost Javne biblioteke „Bora Stanković“ za naš grad i naglasila značaj održavanja skupa.

,,Ovakvi naučni skupovi na kojima se okuplja struka, doprinose usavršavanju zaposlenih. Razmena iskustava i saznanja uvek je bila plodonosna, pre svega, za učesnike, a potom i kulturnu javnost. Značaj „Biblioneta“, kao godišnjeg skupa, ogleda se i u unapređenju aktivnosti kako matičnih, tako i ostalih narodnih biblioteka. Verujem da je tema kojom ćete se baviti u Vranju aktuelna i da će doprineti još boljoj saradnji među zaposlenima kao nosiocima svega što se dešava u bibliotekama“, naglasila je Jović.

U ime domaćina, Javne biblioteke „Bora Stanković“, govorio je direktor Zoran Najdić, naglasivši da biblioteke moraju da se transformišu brzo i prilagođavaju potrebama korisnika u savremenom dobu.

„Stalno usavršavanje i saradnja je tradicija bibliotekara celog sveta, a princip o univerzalnoj dostupnosti publikacija i informacija prihvaćen je u bibliotekarskom svetu već više od pola veka. Mnoga bibliotečka udruženja u svetu, uključujući i naše, imaju kodekse koji obavezuju bibliotekare da svim korisnicima pruže na korišćenje tražene informacije“, istakao je Najdić.

U skladu sa ovogodišnjom centralnom temom skupa „Saradnja i partnerstva: kreiranje nove zajedničke vizije za biblioteke“, upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković,  izneo je svoja razmišljanja o umrežavanju biblioteka kako na prostoru bivše SFRJ, tako i u svetu.

Na svečanom otvaranju „Biblioneta 2020“ laureatima, mr Snežani Nenezić i Željku Stojanoviću, uručena je godišnja nagrada Zajednice matičnih biblioteka Srbije koja nosi ime velikog Đure Daničića, a dodeljuje se za celokupan doprinos bibliotečko – informatičkoj delatnosti.

U kulturnom delu programa nastupila je vranjska grupa „Izvor“.

Povodom ovog značajnog događaja u Galeriji pozorišta otvorena je  izložba „Zona Dovlatov“.

Skup „Biblionet 2020“ završava se 3. oktobra.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare