Otvoren 57. Sajam knjiga u Nišu –  „Čitanje je zlato“

NIŠ

 Pedeset sedmi po redu Niški sajam knjiga otvorio je pisac Zvonko Karanović koji je tom prilikom istako da je publika željna knjige. Manifestacija posvećena knjizi trajaće do 4. decembra u Hali “Čair”, a radno vreme sajma je od 10 do 20 sati.

  „Pandemija je pokazala da je knjiga najbolji prijatelj u trenucima kada smo svi bili zatvoreni knjiga nam je pravila društvo. Ovo je veliki povratak pisane reči“, kazao je Zvonko Karanović.

                              Istaknuti niški pesnik primećuje da je poslednjih godina došlo i do promena na književnoj sceni, te se kako kaže sve više traži poezija.

                                „Situacija na književnoj sceni se promenila utoliko što je poezija krenula da se prodaje, žanrovska literatura koja je nekada bila odbacivana sa prezrenjem sada je takođe našla svoje mesto, dinamična je situcija na književnoj sceni. Interesovanje za poeziju je poraslo zbog toga što su mladi ljudi počeli da pišu otvorenije, jednostavno su ukorenjeni u vremenu, teme koje obrađuju su dosta direktne. Poezija je izašla iz zone biblioteka, akademske javnosti. Nova poezija je otvorenija prema životu i samim tim prema čitaocima“, smatra Karanović.

                              Na sajmu je prisutno oko 70 izdavača, a čitalačku publiku očekuje bogat program od romana različitih žanrova, preko zbirki priča i pesama, stručne literature, sabranih dela, antikvarnih knjiga, ali i stripova.

                               Prva u nizu nagrada Sajma, Povelja Vukove zadužbine uručena je direktoru Niškog kulturnog centra Srđanu Saviću, a druge sajamske nagrade biće dodeljene u sredu 30. novembra.

                             Cena ulaznice je 150 za pojedinačne i 100 dinara za grupne posete, a knjige će predstaviti i potpisivati i Vanja Bulić, Miloš Petković, Violeta Jović, Rusomir Arsić i mnogi drugi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare