Otvoren 16. LIFFE- zvanični izveštaj

LESKOVAC

16. filmski festival LIFFE otvoren u Leskovcu zanimljivim performansom uz poruku da se film vrati njegovim autorima i publici, saopštila je PR agencija koju su angažovali organizatori.

“Danas, 14. septembra, svečano je otvoren 16. internacionalni filmski festival LIFFE u Narodnom pozorištu u Leskovcu.

Festival je otvoren neobičnim performansom, monologom veštačke inteligencije (AI) sa jedne i čoveka sa druge strane. Cilj performansa bio je da ukaže na važnost čoveka i filmskog stvaraoca kao ključne figure pri nastanku filma u vremenu kada je ova umetnost izjednačena sa brzim i lako dostupnim video sadržajima.

Fokus je bio na sloganu festivala koji glasi ,,Akcija!’’, koji u sebi nosi dvostruko značenje- osim toga što je ova reč zaštitni znak reditelja, u kontekstu festivala odnosi se i na podsticaj da se film vrati onima kojima on pripada, a to su autori i publika. Zatim je usledio i kratak podsetnik da je Leskovac u prošlosti bio važan filmski centar, s obrizom da je još 70ih godina u ovom gradu osnovan fesitval amaterskog filma „Film Sutrašnjice“.

Predstavljen je program festivala koji čini više od 50 dugometražnih filmova u 5 kategorija: Glavni takmičarski program, Divlji film, selekcija dokumentarnih filmova, filmovi van konkurencije, kao i najbolji kratkometražni studentski filmovi filmskih akademija regiona.

Selektor glavnog programa Ognjen Sviličić, istaknuti regionalni i evropski scenarista, filmski reditelj, rekao je:

,,Ove godine na našem filmskom festivalu u Leskovcu slavimo junake koji žele da žive kao ljudi i da ostave prošlost iza sebe. Ovogodišnja selekcija pokazuje kako bivša Jugoslavija zbilja želi da živi punim plućima, međutim prošlost nam ne da. Borba čovjeka s prostora bivše Jugoslavije je uvijek borba s prošlošću, to nam je svima zajedničko. Ovi filmovi nas pozivaju da u toj borbi pobijedimo i zagrlimo život. Tako da je ime ovog festivala odnosno skraćenica Lajf, jedan poziv na takvo druženje za našu bolju budućnost”.

Festival ove godine donosi uzbudljive novine, a to je novi segment- izbor najboljih reditelja tv serija. U konkurenciji je 10 mini serija i 21 pojedinačna epizoda dramske serije iz celog regiona. Strukovni žiri čini preko 100 eminentnih filmskih i televizijskih reditelja iz celog regiona. Nagrade se dodeljuju u dve kategorije: Nagrada za najbolju režiju Mini serije (do 8 epizoda) i Nagrada za najbolju režiju pojedinačne epizode dramske serije (serije od jedne ili više sezona, sa 8 ili više epizoda po sezoni).

To nije kraj iznenađenjima, jer od ove godine, umetnički tim LIFFE festivala uvodi novu nagradu za internacionalni program ,,Divlji Film“ koja će nositi ime našeg svetski proslavljenog reditelja Dušana Makavejeva.  Selektori celine Divlji film su reditelji Uroš Tomić i Marko Sopić.

Direktorka Leskovačkog kulturnog centra Sanja Conić zahvalila se prisutnima i istakla da je zahvaljujući LIFFE festivalu, Leskovac postao domaćin brojnim rediteljima, scenaristima, glumcima, producentima kao i mladim studentima. „Dragi Leskovčani čuvajmo LIFFE, budimo ponosni on je naš brend“.

Darko Bajić, umetnički direktor festivala, istaknuti filmski reditelj i dugogodišnji profesor filmske režije navodi da je na samom festivalu planirana i diskusija o položaju reditelja u aktuelnoj produkciji.

U glavnom takmičarskom programu biće dodeljen Gran pri festivala, kao i druga i treća nagrada i dve glumačke nagrade, koje će dodeliti tročlani žiri u sastavu Damjan Kozole. filmski reditelj, Ljuba Bandović, glumac i Nenad Pavlović, reditelj.

Umetnički tim festivala već je ranije otkrio da je Miloš Miša Radivojević ovogodišnji laureat nagrade ,,Živojin Žika Pavlović”,  a sada mu je zvanično tu nagradu uručio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, otvorivši 16. LIFFE festival. Nakon velikog aplauza publike, proslavljeni reditelj Miša Radivojević istakao je da mu ova nagrada puno znači i da mu „srce preskače“ od osećanja odgovornosti i pomisli da dobiti nagradu Živojin Pavlović predstavlja obavezu da u budućnosti napravi još neki film. Za kraj dodao je „svoj život proveo sam u filmu, a od Žike Pavlovića sam naučio jednu kapitalnu stvar a to je odnos prema istini i hrabrosti. Žika je moj učitelj hrabrosti“. Nagradu je uručio gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, koji je tom prilikom istakao da festival iz godine u godinu raste i razvija se. „LIFEE svojim kvalitetom i sadržajem biva prepoznat i poštovan širom regiona, na šta sam ja posebno ponosan“ zaključio je prvi čovek ovog grada.

Publika je nastavila da uživa u programu uz film ,,Indigo kristal’’ reditelja Luke Mihailovića koji je otvorio festival, navodi se u saopštenju PR agencije. (kraj) LJS/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare