Otvoren 13. Samit fotografa eks Jugoslavije

LESKOVAC

U organizaciji Foto kluba „Leskovac“ i Leskovačkog kulturnog centra, pod pokroviteljstvom grada Leskovca, održan je 13. samit fotografa eks Jugoslavije koji je okupio više od 40 fotografa iz regiona i među kojima su neka od vodećih imena fotografske scene, ali i mladi i neafirmisani autori. Nagradu „Tomin šešir“, koja nosi naziv po doajenu jugoslovenske i srpske fotografije Tomislavu Peterneku, a koju Foto klub „Leskovac“ dodeljuje za doprinos razvoju fotografije i međunarodne saradnje u regionu , dodeljena je Siniši Skenderiji, majstoru fotografije Asocijacije za umetničke fotografije BiH. Ujedino je priređena i njegova deseta samostalna izložba pod nazivom „Spone“. Dodeljen je i specijalni „Tomin šešir“, Vesni Đorđević, sekretarici Foto kluba za doprinos organizaciji ove manifestacije.

Ovogodišnji Samit je otvorio Branimir Ritonja, fotograf iz Maribora, a u ime lokalne samouprave okupljene je pozdravila pomoćnica gradonačelnika Marija Rajković.

„Tradicija duga 13 godina dokaz je da leskovački Foto klub i LKC odgovorno i s poštovanjem odnose prema umetničkoj fotografiji i uvek srdačno dočekaju sve goste.“

Programom trodnevne manifestacije predviđene su izložbe, predavanja i snimanja znamenitosti i prirodnih lepota Leskovca i Pirota. Na dve kolektivne izložbe predstavljeni su radovi nastali na prethodnom samitu koji su izloženi na platou ispred LKC-a. Na galeriji je izbor foto klubova i nacionalnih udruženja koji pruža uvid u svremene tendencije i kretanja u fotografiji. Predavanje i prezentaciju održao je Riječanin Ivica Nikolac, član Hrvatske udruge likovnih umetnika primenjenih umetnosti.

Tokom manifestacije otvaranja Samita fotografa organizatori su se biranim rečima i podsetili na nedavno preminulog Dragana Milovanovića Pačeta, dugogodišnjeg člana Foto kluba „Leskovac“ i organizatora fotografskih zbivanja. (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare