Otvaranje deonice Auto-puta mira (E-80) Niš-Merošina

NIŠ
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je otvaranju deonice Auto-puta mira (E-80) Niš-Merošina i tom prilikom izjavio da će ovaj infrastrukturni projekat biti od velike važnosti za celi Toplički kraj, posebno Prokuplje, Blace i Kuršumliju.
“Ovo je i poziv za investitore, u Prokuplju se gradi poslovna zona, u Kuršumliji postoje tri banje, vojska, ali je potrebno još investitora. U opštini Blace smo otvorili još jedan pogon. Put Beloljin-Blace je nov, asfalt je urađen tako da izgleda kao Švajcarska”, rekao je predsednik Vučić.

Otvaranje deonice Auto-puta mira (E-80) Merošina-MerošinaPredsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Prethodno, Vučić je prisustvovao prezentaciji auto-puta zajedno sa šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom i izjavio da Srbija u Evropi, proporcionalno svojoj veličini, gradi najveći broj saobraćajnica, što nije lako u trenutku kada je Evropa u nekoj vrsti recesije, kao i da se nada da će naša zemlja, kao i dosad, takođe i u budućnosti uspevati da drži finansijsku stabilnost.

Vučić je istakao da, iako se danas otvara mala deonica, od 5,5 kilometara, ljudi moraju da znaju da samo jedan kilometar košta od osam do 25 miliona evra u zavisnosti od konfiguracije terena.

Otvaranje deonice Auto-puta mira (E-80) Merošina-MerošinaPredsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Vučić je potom obišao prezentaciju turističkih potencijala Nišavskog i Topličkog kraja i razgovarao sa meštanima za koje izgradnja auto-puta Niš-Merdare otvara vrata razvoju turizma u ovom kraju.

Otvaranje deonice Auto-puta mira (E-80) Merošina-MerošinaPredsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

U obraćanju okupljenima nakon obilaska, predsednik Vučić je istakao da je jako važno ojačati jug Srbije, jedan od najlepših delova zemlje.

Otvaranje deonice Auto-puta mira (E-80) Merošina-MerošinaPredsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

“Ovde ćemo da gradimo pun profil auto-puta do Kuršumlije, kako bismo dodatno ojačali Toplicu, a to je veoma važno iz više razloga. U Prokuplju se završava industrijska zona, a bez dobrog puta investitori neće doći”, istakao je predsednik Vučić i dodao da je pored puta potrebno da se u Prokuplju završi i zdravstveni centar, u Toplici trafo stanica i kotlarnica, a da će država, takođe, pomoći i oko obnove škola u Prokuplju, Blacu i Žitorađi.

Vučić je zatim zahvalio partnerima iz Evropske unije na velikoj pomoći.

Otvaranje deonice Auto-puta mira (E-80) Merošina-MerošinaPredsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

“Oni su nama za ovaj put dali 40 miliona evra na poklon. Hvala im na tome. To je veliki novac za našu zemlju. Na ovom području je to 3,5 do 4 kilometra auto-puta punog profila. Posebna zahvalnost Evropskoj banci za obnovu i razvoj koji su bili dobri finansijeri, koji su nam po veoma povoljnim uslovima pomogli na izgradnji ovog kapitalnog objekta”, naveo je predsednik Vučić.

Govoreći o novom projektu, Vučić je istakao da je put izgrađen po najvišim svetskim standardima, kao i da će pomoći razvitku Topličkog okruga i juga Srbije i biti jedan od najprometnijih puteva u našoj zemlji.

“Ja sam ponosan jer će nas ovaj put povezati i sa Srbima i sa Albancima na Kosovu i Metohiji. I sa Albancima u Prištini i sa Srbima u Gračanici. I sa Albancima u Tirani i Draču. I da objasnim Srbima i svima koji ne žele da vide budućnost – ovo će biti jedan od najprometnijih puteva za 20 ili 30 godina”, rekao je Vučić ponovivši značaj puta za Toplički okrug i ceo jug Srbije.

Vučić je izjavio da postoje brojni investitori zainteresovani za ulaganja u jug Srbije, a najavio je i da će u septembru biti postavljen kamen temeljac za novu fabriku u Nišu koja će zapošljavati 375 ljudi. Dodao je da su investicije veoma važne i da će zato zamoliti šefa delegacije EU Emanuela Žiofrea da pomogne u dodatnom privlačenju investitora u Toplicu. Srbija će, kako je naglasio predsednik Vučić, nastaviti da ulaže u pet okruga: Toplički, Nišavski, Pčinjski, Pirotski, Jablanički, objavljeno je na sajtu Predsedništva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare