Otpad od stakla dobio svoj “dom”

VLASOTINCE
Poslednjeg ovogodišnjeg januarskog dana u centru varoši vlasotinačke predstavnici kompanije Sekopak u sadejstvu sa predstavnicima lokalne samouprave i JKP ,,Komunalac” postavili su kontejnere – zvona, pored podzemnih kontejnera u kojima će se odlagati otpad koji je nastao od staklene ambalaže. Inače, staklo je stoprocentni reciklabilan materijal i može se receklirati bezbroj puta, ali ne može da se razgradi u prirodi. Bezbojno staklo se ne može reciklirati zajedno sa zelenim ili smeđim i zbog toga se svaka boja stakla reciklira posebno.
Zbog dobro poznate naše nemarnosti vrlo često na pojedinim lokacijama, pa čak i u naseljenim mestima mogu se naći velike količine raznog stakla, najčešće posle konzumiranja alkoholnih pića. Nažalost to je naša nebriga i bolna istina vremena u kome živimo.

  • Postavljanjem kontejnera za staklenu ambalažu opština Vlasotince napravila je prvi korak u primarnoj selekciji otpada. To je ujedno i prvi korak u procesu reciklaže i naše strateško opredeljenje je da nastavimo sa radom u tom pravcu. U predhodne dve godine naša opština je investirala u komunalni sektor čak 150 miliona dinara kako bi naš grad bio čistiji i uredniji. Pored toga u 11 seoskih mesnih zajednica organizovali smo odvoz i deponovanje smeća, i zato je ovo početak procesa primarne selekcije otpada i prvi sledeći korak, koji smo, eto, danas napravili – rekao je Bratislav Petrović, predsednik Privremenog organa opštine Vlasotince.
    Direktor JKP ,,Komunalac”, Zoran Jović, je prvi začetnik ovog poduhvata sa puno argumenata ima šta da kaže pozitivnog u procesu reciklaže otpada od stakla.
  • Ovo je naš početak saradnje sa kompanijom Sekopak, uz nadu i verovanje da će ta saradnja biti ona prava i na viskom nivou, a u narednom periodu i sa odvajanjem i druge vrste ambalaže. Na taj način biće smanjena određena količina deponije, a samom reciklažom na pravi način zaštitićemo i našu životnu sredinu – rekao je direktor Zoran Jović.
    Na licima prisutnih predstavnika Sekokapa bilo je primetno veliko zadovoljstvo što su svoje kontejnere postavili i u gradu na reci Vlasini, a posebno su bili zadovoljni što se u prvom danu postavljanja kontejnera pojavio veliki broj građana sa ogromnom količinom proizvoda od stakla.
  • U Vlasotince smo došli na poziv i inicijativu njudi iz vašeg JKP ,,Komunalac”, i vaša je opština 16. opština po redu koja je dobila zvona za odvajanje stakla. Želim istaći da je staklo najreciklabitniji otpad, sto procenata neprekidno reciklibiran i zato je šteta da završi na nekoj deponiji. Ovim pozivam sve građane i stanovnike vaše opštine da koriste pogodnosti zvona i da tu odlažu svu svoju ambalažu koju imaju u svojim domaćinstvima – rekla je Ivana Pavlović, menadžer ove operacije iz komapnije Sekokak, uz nagoveštaj da će vrlo brzo postavljeno 30 zvona – kontejnera za staklenu ambalažu.

Dokazani čuvar životne sredine
VREDNI PEĐA DAVINIĆ
Mlađani Peđa Davinić je pravi izvorni Vlasotinčanin, koji posebno voli svoje Vasotince, a posebno reku Vlasinu a iznad svega i najviše svoj fudbalski klub Vlasinu i redovni je posetilac svih fudbalskih događanja na ,,Rosulji”. Posebno se ističe u odbrani vrednosti životne srdine, pa je tako bio prvi koji je u postavljene kontejnere ubacio na desetine flaša od stakla.

  • Ovo je prava stvar i zaista potez vredan svake pohvale da se staklena ambalaža odlaže u zato predviđenim kontejnerima. Sakupio sam svu staklenu ambalažu u svom porodičnom domu, a već sutra idem u porodici mojih Išljamovića da pretresem i njihove podrume i tako i njima pomognem da se reše prekobrojnog stakla koje imaju – rekao je Peđa Davinić.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare