Otkupna cena mleka u Bujanovcu daleko ispod republičkog proseka

BUJANOVAC

„Uzgajivači krava u bujanovačkoj opštini za proizvedeno mleko dobijaju daleko nižu cenu od prosečne cene u zemlji“, istakao je doktor veterine iz Veterinarske stanice Bujanovac Aleksandar Stevanović.

„Stočari iz Bujanovca litar mleka velikim lokalnim otkupljivačima prodaju za 21-22 dinara bez premija, dok stočari iz drugih delova zemlje za litar dobijaju 36 dinara. Ovde govorimo o monopolu lokalnih mlekara, jer ljudi jednostavno nemaju kome drugom da prodaju svoj proizvod i zato su prinuđeni da pristaju na cenu otkupa koja je mnogo niža od realne“, ističe Stevanović i dodaje da ta cena nije menjana poslednjih pet godina.

Stevanović je naglasio da na teritoriji opštine Bujanovac postoji nekoliko gazdinstava koji dnevno proizvode i po 100 litara mleka, ali da je izuzetno niska otkupna cena, oko 15 dinara manje od republičkog proseka, jedan od razloga zbog kojih stočarstvo ne napreduje na način na koji bi moglo.

„Govorimo o sistemskom problemu“, naglašava ovaj stručnjak.

„Zbog toga mogu da razumem ljude na selu koji neće da se bave stočarstvom. Mi se grčevito borimo, iz godine u godinu, da zadržimo stočni fond opštine, bar na približno istom nivou i mogu da kažem da je u Bujanovcu manji pad broja grla nego bilo gde u Srbiji. Ukupan broj grla pada, ali se povećava broj grla po gazdinstvu i u poslednjih par godina ipak uspevamo da držimo neki respektabilni nivo,“ naglasio je Stevanović.

Dodatni problem, kako je istakao, predstavlja i to što nekadašnji gigant „Jugokop“, najveći otkupljivač i prerađivač mesa na ovim prostorima, više ne postoji.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare