Otkrivena spomen ploča bivšem učeniku koji je stradao na Kosovu

VRANJE

U znak sećanja na potporučnika Dragana Trajkovića, koji je 1999. godine nastradao u borbama na Kosovu i Metohiji u zgradi OŠ ,,Jovan Jovanović Zmaj“ u Vranju postavljena je spomen ploča.

Potporučnik Trajković je bio tek svršeni pitomac Vojne akademije koji je braneći našu zemlju od NATO agresije stradao sa još mnogo drugih nedužnih i nevinih ljudi, rekla je većnica Zorica Jović.

,,Agresija, cinično nazvana „Milosrdni anđeo“ imala je za posledicu veliki broj civilnih žrtava koje su, takođe cinično, nazivane koletaralnom štetom. Srpski heroji, tog vremena hrabro su se suprostavili najvećoj vojnoj sili u istoriji čovečanstva. Među njima je  bio i učenik ove škole, potporučnik Dragan Trajković, koji je 11. maja 1999. godine na Kosovu svoj život dao za slobodu svih nas i naših budućih generacija.  Koliko god da nas ovakvi trenuci iznova podsećaju na bolan i tužan događaj, važno je zarad budućih pokolenja zapisati i zabeležiti prošlost i prikazati je onakvom kakva je bila. Važno je pamtiti svaku žrtvu, svakog heroja. Naša poruka je, da se sećamo! Da se sećamo i pamtimo! Najvažniji nacionalni interes je mir. U miru moramo da negujemo uspomenu na junake i sećanja na njihova velika dela, jer budućnost pripada onima koji se najdalje i najduže sećaju prošlosti“, rekla je gradska većnica.

Pukovnik Novica Gogić, načelnik Štaba 250. Raketne brigade za protivvazduhoplovna dejstva je rekao da je imao čast da poznaje Trajkovića, izuzetnog čoveka i vojnika, kome kolegijalnost, čast, poštenje i rodoljublje nisu bili strani.

„Uvek je bio spreman da pomogne i bio je svima uzor. Svoje vrline poneo je iz Vranja, svoje porodice i ove škole. Zbog toga Grad Vranje treba da bude ponosan na njegovu hrabrost, čestitost i plemenitost. Neka sadašnje i buduće generacije obilaze ovo mesto i neka se uvek sećaju hrabrosti i uzvišenosti ovog junaka“, istakao je pukovnik Gogić.

O prijateljstvu i vrlinama Dragana Trajkovića govorio je nastavnik Branislav Zlatković.

Nakon toga otkrivena je spomen ploča na koju je delegacija Vojske Srbije položila cveće.

Pobodom ovog događaja prigodan program su priredili učenici škole ,,Jovan Jovanović Zmaj“.Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x