Otkriven spomenik patrijarhu Irineju

NIŠ

Patrijarh srpski Porfirije je danas u porti Saborne crkve u Nišu otkrio o osvetio spomenik posvećen patriajrhu Irineju koji je preminuo 2020.godine korone virusa. Ovom svečanom činu prisustvovao je veliki broj zvanica, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, Grada Niša na čelu sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski, predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić, predstavnici vojske. U ime predsednika Srbije svečanosti je prisustvovao Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Porta Sabornog hrama je bila premala da primi sve Nišlije koje su želele da prisustvuju ovom činu.

                           Patrijarh Porfirije je nakon otkrivanja i osvećena spomenika kazao da se svi danas nalaze „ u svetom gradu Nišu, jer ako ima svetih gradova u srpskom narodu, onda je Niš neraskidovo skopčan sa svetošću jer je u ovom gradu rođen onaj koji je otvorio širom dveri istorije za reč jevanđelja, onaj koji je potopisao Milanski edikt i jedanput za svagda rekao da je Hristos alfa i omega, da je istina sveta i čoveka u Hristu otkrivena“.

                          Govoreći o patrijarhu Irineju patrijarh Porfirije je istako je da je „patrijarh Irinej bio staroga kova, i monah,  i hrišćanin, i pastir i Srbin“.

                        „Blagopočivši patrijarh Irinej je pripadnik autentičnih Srba, Srba pravoslavnih monaka, monaha starog kova i hvala Bogu da ih još uvek ima među nama, a monasi staroga kova jesu najbolji izdanci Srba staroga kova koji bez obzira na uzlete, na pozicije, na uspehe, na imetke,  na pozicije, na uspehe ovoga sveta uvek su bili i jesu čvrsto postavljeni na noge. Uvek su bili na zemlji. Znali su da svaki uspeh ali i pad kada je u Hristu ima smisla, kao i obrnuto da svaki pad kao i uspeh  ako je mimo Hrista jeste gubitak. Zato je glavna crta blagopošivšega patrijarha ali i monaha staroga kova  skromnost, smirenje i to je ono na šta nas pozivaju sveti oci. Ako nemamo skromnost i smirenje uzalud je sve“, kazao je patrijarh Porfirije.

                           Patrijarh srpski je istako  da je blagopčivši patrijarh Irinej „imao sve ono što je najvažnije iz čega je sve ostalo izviralo, blaženu skromnost, jednostavnost,  hrišćansku vrlinu, hrišćansku pravoslavnu prostotu istinskog i pravog podvižnika“.

                      „Prostotu u smislu jednostavnosti i svako ko je makar jedanput došao sa njim u dodir zna da je to bio sadržaj  njegovog života u sve dane dok je bio među nama  a sve ostalo je iz toga izviralo“, kazao je patrijarh Porfirije i dodao :

                       „ On nije gledao na nedostke drugih, bio je spreman da prihvati sve bez obzira na nedostatke  ili da li se ne slaže sa nekim, i uvek je bilo mesto u blizini za drugaga. Na nama je da negujemo sabornost pre svega u porodici, komšiluku, među rođacima a onda sve šire, u čitavom narodu, u našoj dragoj i voljenoj Srbiji i svim drugim zemljama. Da Bog da mir na Kosovu i Metohiji za sve ljude, naročito za naš narod i da Gospod svojom desnicom ne dozvoli da Kosovo i Metohija na bilo koji način bude otkinuto i otuđeno  od nas, a da bude prostor takođe razumevanja, praštanja, traganja za putevima zajedničkog života i postojanja svih ljudi koji su tamo ali i u čitavom svetu“, kazao je na kraju obraćanja patrijarh Porfirije.

                       Spomenik patrijarhu Irineju postavljen je u porti Sabornog hrama prošle nedelje. Patrijarh Irinej bio je niški episkop punih 35. godina od ustoličenja 15. juna 1975. do 2010. godine. Sa trona Eparhije niške izabran je januara 2010. za poglavara Srpske pravoslavne crkve, kao naslednik patrijarha Pavla i na čelu SPC bio je 10 godina, do smrti 20. novembra 2020. godine.

                         Autor spomenika je vajar Zoran Ivanović, redovni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Spomenik je napravljen zahvaljujući donacijima Kluba privrednika grada Niša i Kopnene vojske Srbije. (kraj) VP/ MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare