Otkriven spomenik crvenoarmejcima poginulim u Niškom incidentu 1944. godine, bili Vulin i ambasador Rusije

NIŠ

U neposrednoj blizini sela Trupala, pored starog puta Niš-Aaleksinac  svečeno je otkriven spomenik posvećen sovjetskim vojnicima koji su poginuli prilikom napada američke avijacije na Crvenu armiju 7. novembra 1944. godine. U tragičnom dogodadjaju koji je nazvan Niški incident stradala su 34 sovjetska vojnika, dok je njih 39 ranjeno.                             

Spomenik je podignut povodom 77 godina pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, a otkrili su ga ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Bocan-Harčenko se zahvalio na čuvanju sećanja na sovjetske vojnike i oficire koji su se borili za slobodu tog dela Srbije i Jugoistočne Evrope.

                              „Postavljanje spomenika na najbolji mogući način pokazuje smo mi zajedno, da čuvamo naše zajedničke vrednosti. Naše vrednosti je nemoguće oduzeti, a pre svega sećanje na naše heroje i zajedničke borbe protiv nacista“, istakao je Bocan-Harčenko.

                             On je kazao da je Niški incident posebna priča koji pokazuje kakvi su saveznici Rusije i Srbije tada bili.

                                Gradonačelnica Niša Drana Sotirovski izjavila je da ne zaboravljamo datume iz prošlosti i da time negujemo kulturu sećanja.

                                 „Ta sećanja nas uoči Dana pobede na fašizmom upućuju na narode sa kojima smo u Prvom i Drugom svetskom ratu bili na strani slobode, pravde i istorijske istine“, naglasila je Sotirovski.

                               Ona je kazala da je Srbija čvrsto opredeljena za mir, stabilnost i vojnu neutralnost. 

                                     Istoričar Nebojša Ozimić podsetio je da su vojnici i oficiri Crvene armije poginuli u bombardovanju američkih lovaca.

                               „Kolona svojetskih vojnika kretala sa od Niša ka Aleksincu kada je naišlo 12 američkih lovaca. Nisu se nadali napadu jer su videli oznake američke vojske. Medjutim, američki lovci su krenuli da bombarduju kolonu iako su crvenoarmejci mahali crvenim i belim zastavama“, rekao je Ozimić.

                                Prema njegovim rečima, vojnicima su u pomoć pritekli ruski avioni koji su u to vreme bili stacionirani na Malom Jastrepcu, a u borbi na nebu pogodjena su tri aviona Crvene armije i tri aviona američke vojske.

                                  „U vojnoj koloni poginuo je 31 sovjetski vojnik i general Kotov, a u borbama u vazduhu poginula su dva sovjetska pilota i dva američka“, kazao je Ozimić.

                                      Spomen-obeležje podignuto je na inicijativu Ruskog centra za nauku i kulturu „Ruski dom“ u Beogradu i Ambasade Rusije u Srbiji, uz podršku grada Niša i Društva srpsko-ruskog prijateljstva i ruskih sunarodnika „Naisus“. Vence i cveće na spomenik položile su danas brojne delegacije, medju njima i predstavnici niških gradskih opština, Rusko-humanitarnog centra, vojni veterani, učenici iz Trupala, motociklisti i udruženja koja neguju saradnju sa Rusijom.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare