Otići ili ostati

Otići ili ostati

LESKOVAC

Veliki broj mladih Roma u poslednje vreme odlazi iz Leskovca i s ajuga Srbije, kaže Larura Saitović, koordinatorka na projektima NVO Rosa.

JUGpress: Da li mladi Romi sa juga Srbije ostaju u svojim mestima u kojima su rođeni, ili odlaze i koji je razlog za odlazak?

LS: U posledjnih nekoliko godina ima dosta Roma koji su otišli u drugge države, najviše u Nemaćku, jer su završili srednje škole, neki i fakultete i nisu mogli da nađu posao. Poznavajući decu koja su završila Medicinsku školu, najviše oni, predali su svoje diplome i ostvarili pravo da odu. Kada bi ostali ovde znak pitanja je da li bi dobili posao, a velika je razlika u plati tamo i ovde. U današnje vreme svi žude za boljim platama, za boljim uslovima, tako da je veliki broj dece koja su otišla.

JUGpress: Da li bi neko od njih poželeo da se vrati ako bi bili bolji uslovi?

LS: To je veliki znak pitanja. Ne znam i ne verujem da bi se vratili. Svakako, nostalgija za rodnim krajem i državom itekako postoji, ali bolji život i standrad bi ih zadržali tamo.

JUGpress: Da li se problemi koje imaju mladi Romi razlikuju u zavisnosti od toga gde žive, recimo u Leskovcu, Vranju, Bujanovcu…

LS: Zavisi od slučaja do slučaja. Generalno mislim da posla za većinsku populciju retko gde ima, a možda je i jezik bariujera, ali mislim da su slični problemi.

JUGpress: Da li i devojke odlaze iz romske zajednice?

LS: Mislim da one više odlaze. Pratim ih na društvenim mrežama, vidim gde su otišle i to same, bez roditelja. Završile su medicinsku školu i rade tamo… Otputovale su na destinacije na koje ne bi otišle da su ostale u zemlji. Ne bi mogle sebi da to priušte. Čak su se tamo i doškolovavale i dobijale više medicinsko zvanje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare