Otadžbina: Zašto su zatvorne apoteke na severu Kosova?

KOSOVSKA MITROVICA

Zajednička akcija Kosovske policijske službe sa severa Kosova i Metohije i poreskih inspekcija separatističkih institucija iz Prištine dovela je do zatvaranja apoteka na severu južne srpske pokrajine a razlog je taj što apoteke nisu registrovane po zakonima samoproglašene Republike Kosovo nego po zakonima Republike Srbije, saopštio je Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije “Otadžbina” .

“Zatvaranjem apoteka ugoržava se snabdevanje građana lekovima naročito stoga što lekova nema ni u bolnici ni u domovima zdravlja na severu Kosova i Metohije. Zato su građani i bolesni prinuđeni da u ovim apotekama kupuju lekove. Registrovanje apoteka po zakonima samoproglašene republike Kosovo stvara građanima još veći problem pošto se pozitivne i negativne liste lekova razlikuju u odnosu na Beograd i Prištinu.
Ono što čudi jeste delovanje Kosovske policijske službe na severu Kosova i Metohije. U ovih sedam godina od kako je Aleksandar Vučić integrisao srpsku policiju u Kosovsku policijsku službu Prištine ona je poznata po svojoj neaktivnosti jer za sve to vreme nisu razrešili ni jedan slučaj nasilja nad Srbima pa čak ni pet ubistava. Predsednik Srbije se do juče takoreći hvalio da Srbi u ovoj policiji imaju svoju zaštitu ali iz priloženog se vidi da ona ne brani Srbe nego čuva ustavni poredak samoproglašene republike Kosovo.
Ono što je još čudnije jeste da Kosovska policijska služba dobija platu i iz Prištine i iz Beograda. Ispada da građani Republike Srbije finansiraju Kosovsku policijsku službu da bi srpske privredne subjekte integrisala u poreski sistem samoproglašene republike Kosovo.
Pre mesec dana u sličnoj akciji KPS sa severa Kosova i Metohije sa poreskom inspekcijom iz Prištine pozatvarala je sve kladionice na severu Kosova i Metohije jer ni one nisu registrovane u skladu sa zakonima samoproglašene republike Kosovo. Koliko god kladionice bile nepopularne one zapošljavaju više od 200 ljudi kojima je to jedini izvor prihoda. Ovo je značajno kada je već punih sedam godina Aleksandar Vučić zabranio zapošljavanje u javnim službama, nove fabrike ne gradi, pa je svako radno mesto dragoceno.
Zanimljivo je da na ovakvu prisilnu integraciju apoteka, kladionica, ugostiteljskih objekata, trgovačkih radnji nema nikakve reakcije tzv. Srpske liste. Ne čuje se više ni „Aco Srbine“. Ćutanje „Srpske liste“ je razumljivo jer ona učestvuje u vlasti samoproglašene republike Kosovo pa je stoga dužna da te zakone i sprovodi. Nema reakcije ni tzv. “šiptarskih” gradonačelnika jer su i oni birani po istim zakonima na koje su položili zakletvu pa mora da ih poštuju.
I na ovom primeru vidi se koliko je bio opravdan poziv Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ za bojkotovanjem separatističkih izbora bilo lokalnih bilo parlamentarnih. Ovo iz razloga, jer zdrava logika kaže da se ne mogu imati šiptarski izbori a srpski zakoni.
Ovako nažalost izgleda nacionalna i državna politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića.
I ne samo to. Zadnjih par godina Srbi sa Kosova i Metohije masovno napuštaju južnu srpsku pokrajinu. Primera radi, srpsko selo Gojbulja skoro celo se preselilo u Norvešku a selo Pasjane u Luksemburg. Na konstataciju novinara predsedniku Srbije da se Srbi sele sa KiM Aleksandar Vučić je nonšalantno odgovorio, pa šta ima veze, sele se i Srbi iz Srbije.
Očito je da odlazak Srba sa Kosova i Metohije odgovara Aleksandru Vučiću. Što je Srba manje bezbolnije će ovaj vlastodržac da se odrekne južne srpske pokrajine. Iz tog razloga u sedam godina svoje vladavine on nikada nije ni pomenuo a kamo li otvorio pitanje interno raseljenih Srba.
Jedno je sigurno, Srbija kao država u svojoj istoriji a bogami i u budućnosti nije imala niti će imati većeg izdajnika od Aleksandra Vučića”, navodi
Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare