Otadžbina: Vučić umesto Blera da pozove Koštunicu za savetnika

KOSOVSKA MITROVICA

Protekla sednica Narodne skupštine Republike Srbije o Kosovu i Metohiji protekla je na već ustaljen način. Njen format umnogome podseća na sednicu Skupštine Srbije o istoj temi u septembru prošle godine. Karakterišu je nepristojni i nevaspitani postupci predsednika Srbije koji je vređao poslanike, napadao ih bez razloga izvrtanjem očiglednih činjenica, prikazivao drugačiju stvarnost sve u odbrani svoje pregovaračke pozicije koja je, danas se jasno vidi, kapitulantska, saopštio je Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“.
“Primera radi, od njegovog stava iznetog u medijima da je prihvatio francusko-nemački predlog o KiM do toga da je najedanput taj predlog samo nonpejper što pregovaračku poziciju predsednika Srbije maksimalno devastira. Svojim ponašanjem Aleksandar Vučić je isprovocirao opozicione poslanike koji su mu jasno i glasno stavili do znanja da nikakve izdaje niti predaje Kosova i Metohije ne može da bude i da Srbija i srpski narod još jednu izdaju Aleksandra Vučića neće dozvoliti. I to je možda najvažnija poruka ove sednice koja u suštini znači da će otpor predsedniku u predaji Kosova i Metohije biti žestok.
Međutim, ono što je palo u oči na samoj sednici Skupštine Srbije jeste vulgaran, prostački i primitivan ton Aleksandra Vučića o nekadašnjem predsedniku vlade Srbije Vojislavu Koštunici. Glavni razlog ovog bezobzirnog i drskog napada predsednika primitivca je potpis Vojislava Koštunice na proglas o zaštiti južne srpske pokrajine. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ ne može a da se ne osvrne na ono što je uradio nakadašnji predsednik vlade i na ono što sada radi predsednik Srpske napredne stranke.
Pregovarački tim Srbije u periodu 2006-07. godine na čelu sa Vojislavom Koštunicom odbio je Ahtisarijev plan koji je umnogome davao Srbima na KiM više nego što je Briselskim sporazumom prihvaćeno od strane Aleksandra Vučića i Ivice Dačića. U isto vreme pregovarački tim Srbije odbio je sa indignacijom plan Volfganga Išingera koji je ustvari francusko-nemački predlog i o njemu uopšte nije hteo ni da raspravlja. Narodna skupština Republike Srbije 2007. godine prihvatila je izveštaj pregovaračkog tima o odbijanju Ahtisarijevog plana. To je učinila jednoglasno kako pozicionih tako i opozicionih poslanika uz 15 uzdržanih glasova poslanika LDP Čedomira Jovanovića. Među onima koji su glasali za odbijanje bili su i Aleksandar Vučić i Ivica Dačić koji su posle samo 6 godina prihvatanjem izdajničkog Briselskog sporazuma demontirali brojne ingerencije države Srbije na Kosovu i Metohiji.
Možda bi Aleksandar Vučić mogao u mnogo čemu da nauči od Vojislava Koštunice kada je reč o patriotizmu. Kada je reč o pristojnosti, lepom vaspitanju, odnosu prema političkim neistomišljenicima Vojslav Koštunica mora da mu bude uzor. Po pitanju sabornosti na javnoj političkoj sceni on od nekadašnjeg predsednika vlade mora da uči kako se vode nacionalni i državni poslovi. Donošenjem novog Ustava 2006. godine Vojislav Koštunica će da uđe u istoriju jer je obezbedio konsenzus svih političkih stranaka da se on prihvati. Taj Ustav je danas najveća prepreka Aleksandru Vučiću da se odrekne Kosova i Metohije.
Izjave predsednika Srbije da je veličanstveni protestni narodni miting povodom proglašenja kosovske nezavisnoti u Beogradu bio miting za patike govori samo o njegovom političkom profilu jer liči na onu narodnu prema čoveku i beseda. Optuživati Vojislava Koštunicu za 2004. godinu zato što nije sa vojskom zaštitio Srbe na Kosovu i Metohiji je glupa neistina. Upravo je on organizovao odbranu Srba na severu Kosova i Metohije. Tako da nijedan terorista nije mogao da pređe reku Ibar. Uostalom, tokom svoje posete 2004. godine Alekandar Vučić je u to mogao da se uveri. Međutim, to predsednika ne obavezuje da ne laže, da se služi grubim manipulacijama skrivavjući svoj kukavičluk. Vojislva Koštunica je inače 2006. godinu dočekao na glavnom gradskom trugu Šumadija sa građanima Kosovske Mitrovice o čemu Aleksandar Vučić može samo da sanja.
Za vreme svoje vladavine na prostore Kosova i Metohije vratio je iz Kruševca preseljen Univerzitet iz Prištine. Potrudio se da oformi i srpsku televizju Most vraćajući Televiziju Priština iz Prokuplja. Vratio je pokrajinsko narodno pozorište, pokrajinski fond zdravstvene zaštite, itd, itd. Za razliku od njega Aleksandar Vučić je brojni deo institucija Republike Srbije ustupio sepratistima. To su policija, pravosuđe, civilna zaštita, energetika, telekomunikacije itd, itd. Preko ZSO Aleksandar Vučić se zalaže da se i preostale ingerencije Republike Srbije na KiM ukinu. A to su zdravstvena zaštita, kultura, socijala, prosveta koje treba da idu pod ZSO koja je ustari deo pravno-političkog sistema samoproglašene republike Kosovo.
I to je razlog neverovatne histerije Aleksandra Vučića kada je u pitanju Vojsilav Koštinica. Vojislav Koštunica je sve ono što Aleksandar Vučić nije a to je i patriota, i državnik, i Srbin.
Uostalom, istorija će svakom od njih da odredi svoje mesto. O poštenju Vojislava Koštunice listom svi govore. Za razliku od Aleksandra Vučića koji mnogo puta do sada ima potrebu da priča o svom poštenju. U životu je poznato ko se najviše hvali svojim poštenjem, a to su žene lakog morala.
Na kraju, Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ želi da da jedan praktičan savet Aleksandru Vučiću. Da umesto političkog savetnika Tonija Blera pozove Vojislava Koštunicu da on to bude. Normalno, ako bude želeo da prihvati imajući u vidu da se radi o Aleksandru Vučiću kompromitovanoj političkoj figuri, uprljanoj brojnim kriminalno-korupcionaškim aferama”.”, navodi se u saopštenju Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare