“Otadžbina” o ličnim kartama i tablicama

KOSOVSKA MITROVICA

Posle postignutog dogovora Borka Stefanovića i Edite Tahiri članovi Narodnog pokret Srba sa Kosova i Metohije “Otadžbina” obratili su se Ustavnom sudu Srbije radi utvrđivanja legalnosti ovakvih sporazuma, saopšteno je iz ovog pokreta.

” Posle godinu dana Ustavni sud se oglasio u leto 2012. godine i dogovore je stavio van snage jer su suprotni važećem Ustavu Republike Srbije. Ustavni sud je naložio već novoformiranoj vladi na čelu sa Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Aleksandrom Vučićem da u roku od mesec dana poništi ove dogovore. Vlada Srbije ne da nije ukinula postignute sporazume već ih je implementirala u delo.
Prvi primera je sporazum o funkcionisanju tzv. integrisanih carina kada je 6. decembra 2012. godine Ivica Dačić potpisao odluku Vlade o uspostavljanju klasične granice između centralne Srbije i Kosova i Metohije.
Kasnije, 2016. godine Borkov dogovor o slobodi kretanja Aleksandar Vučić je potvrdio jer je kao predsednik Vlade potpisao sa predsednikom vlade samoproglašene republike Kosovo Isom Mustafom isti takav dogovor odnosno samo ga je potvrdio. U dogovoru Vučića i Mustafe stoji da će sporazum u potpunosti da se primenjuje posle 5 godina zbog čega su prošle godine separatisti iz Prištine krenuli u njegovu primenu i implementaciju što se završilo dogovorima o stikerima kada su simboli države Srbije prelepljivani radi ulaska na Kosovo i Metohiju.
Svi mediji slave Vučićev doprinos opstanku srpskih ličnih karata što je svojevrsna obmana građana Srbije jer preregistracijom srpskih registarskih tablica KM, PR, GL itd. na RKS vlasnici vozila su dužni da imaju ličnu kartu koju izdaju separatisti iz Prištine. Da bi dobili ličnu kartu, vozačku i saobraćajnu dozvolu moraju da imaju državljanstvo samoproglašene republike Kosovo. Zauzvrat Aleksandar Vučić je bez ograničenja dozvolio da građani južne srpske pokrajine sa separatističkim dokumentima, ličnim kartama, registarskim tablicama, saobraćajnim dozvolama mimo važećeg Ustava Srbije, jer ta dokumenta nisu izdata od MUP-a Srbije, prolaze kroz državu Srbiju. Po običaju predsednik obmanjuje svoje građane svodeći priču o nekakvim disklajmerima koji navodno treba da stoje na administrativnim prelazima i time pokušava da zamagli stvarnost da je Republika Srbija voljom svog predsednika priznala dokumenta samoproglašene republike Kosovo. Na ovaj način je Srbija trasirala i put da ista vozila idu i kroz one države EU kao što su Španija, Rumunija, Slovačka, Grčka koje nisu prizanale nezavisno Kosovo. Skandalozna, antiustavna i šteta u državnotvornom i nacionalnom smislu po Republiku Srbiju.
Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije “Otadžbina” je u više navrata govorio da Priština ne može da ucenjuje Beograd, nego naprotiv da Beograd može da zagorčava život Prištini. Tražili smo da država Srbija poštuje svoj Ustav i svoje zakone i ne dozvoli građanima sa KiM bilo da su Srbi ili Albanci da sa separatističkim dokumentima ulaze u Republku Srbiju. Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije “Otadžbina” smatra da nema potrebe da Srbi prave blokade i barikade kada na elegantan način Srbi i država Srbija mogu Aljbina Kurtija da stave u podređen položaj time što će da izazove nezadovoljstvo građana s obzirom da im je jedini put u Evropu put kroz Republiku Srbiju. Nažalost, predsednik nije imao hrabrosti da poštuje Ustav R. Srbije. Čak kojeg cinizma, on kaže da je bio protiv Briselskog sporazuma iako ga je sam potpisao i žestogo ga sprovodi u delo.
U celoj ovoj gužvi oko registarskih tablica predsednik Srbije se ponašao po već ustaljenom šablonu. Dramio je, kukao, paničio, šireći defetizam, nagoveštavajući oluje za Srbe na KiM, podizao borbenu gotovost po zna koji put, šetao borbena vozila na relaciji Kraljevo-Raška čak i podizao migove u vazduh preteći navodno Albancima praznom puškom. Priština dobro zna da Srbija ima za vladara nejakog Uroša bez hrabrosti i muškosti i samo se smejala onome što je Aleksandar Vučić radio. I normalno kao što je radio svih ovih 10 godina predsednik je pristao na sve što su separatisti iz Prištine tražili. Zaokruživao je državnost još jedne albanske države na Balkanu.
Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije “Otadžbina” u potpunosti se slaže sa damom koja je na sajmu šljiva u Osečini kazala predsedniku Srbije: “izdao si Kosovo, izdajniče, i Bog će da ti sudi za tu izdaju“.
Kako radili tako nam Bog pomogao”, navodi se u saopštenju Narodnog pokreta Srba sa Kosova i Metohije
„Otadžbina“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare