Otadžbina: Izgradnja policijsko-vojnih baza na severu klasičan vid okupcije

KOSOVSKA MITROVICA

Izgradnja policijsko-vojnih baza – kasarni na severu Kosova i Metohije predstavlja klasičan vid okupacije, torture i nasilja nad srpskim stanovništvom od strane separatističkih vlasti u Prištini, saopštio je Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“.
“Ukupno se gradi 7 vojno-policijskih baza u opštinama Zubin Potok, Leposavić, Zvečan. Samo u Zubinom Potoku na deset hiljada stanovnika izgrađene su ili se grade tri vojno-policijske baze. Na relaciji Kosovska Mitrovica-Leposavić, do samog puta, vlast iz Prištine takođe gradi vojnu bazu da bi prekinula komunikaciju između ove dve srpske opštine.
Zemljište na kome se ove baze grade se prosto otima od Srba bez ikakvih rešenja o eksproprijaciji. Na osion i drzak način vlast Aljbina Kurtija ulazi na privatne posede. Napred idu desetak oklopnih transportera u punoj ratnoj opremi sa pripadnicima ROSU policije a pozadi građevinske mašine koje uzrpiraju i otimaju privatne posede Srba. Ono što može da se čuje jeste da su predviđene novčane nadoknade minorne i više se radi o klasičnoj pljački nego o pravednoj eksproprijaciji.
Izgradnja policijsko-vojnih baza je započeta još početkom avgusta meseca kada su pripadnici ROSU policije već zaposeli prostor severa Kosova i Metohije kontrolišući građane, pretresajujći ih čime su suspendovali rad lokalnih policijskih stanica. Odnos prema građanima Srbima je nehuman, brutalan u krajnjem slučaju drzak i bezobrazan. Pripadnici ROSU policije ne znaju ni reč srpskog a njihovo ophođenje svodi se na to da se građani maltretiraju, prebijaju uz gaženje srpskih simbola, recimo srpske zastave kao što se to desilo na brani jezera Gazivode. Prošle godine kada je ROSU policija razbijala barikadu u selu Donje Varage oni koji su postavili barikade već su bili pobegli ali su zato pripadnici ROSU policije upadali u obližnje kuće i tukli sve radom, i muško i žensko. Dvanestoro Srba je sa prebijenim rukama i nogama završilo u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.
Ako je to tako, a jeste tako, postavlja se pitanje kakva je onda funkcija KFOR-a u južnoj srpskoj pokrajini. Načinom na koji ROSU policija primenjuje torturu i nasilje nad Srbima označava da su oni ulogu KFOR-a apsolutno marginalizovali. Iz tog razloga sleduje da je KFOR prisutan na Kosovu i Metohiji samo zato da bi čuvao državnost samoproglašene republike Kosovo a nikako da održava red i mir. Dokaz tome je da se teritorija opštine Zubin Potok proglašava za pećku interesno-bezbedonosnu zonu čime na jasan način ROSU policija pokazuje da zalazi u mandat KFOR-a predviđen rezolucijom 1244 SB. Iz tog razloga Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ godinama traži od vlasti u Srbiji da se na osnovu Rezolucije 1244 SB vrati do 1000 srpskih vojnika i policjaca. Da je to vlast u Srbiji tražila ne bi se formirala vojska Kosova a još manje kasarne ROSU policije i još manje njihovo iživljavanje nad Srbima na severu Kosova i Metohije.
Shodno tome se postavlja i pitanje sadašnjih administrativno-graničnih prelaza u ovom obliku. Srpska policija na tim prelazima bukvalno čuva i neguje KPS policiju iz Prištine kao i njihove carinike a oni zauzvrat na tim mestima hapse Srbe i zatvaraju te administrativne prelaze Jarinje i Brnjak na kojima se kreću Srbi i time zagorčavaju život Srbima. Bezobzirno hapšenje Srba uz montirane optužbe za navodni terorizam i ratne zločine mora pre svega da ima adekvatan odgovor od aktuelih vlasti u Beogradu. Mirno posmatranje nad takvim iživljavanjem je faktički nepoštovanje Ustava Republike Srbije. Ako se zatvaraju administrativni prelazi Jarinje i Brnjak kojima se kreću Srbi moraju da se zatvore, ali sada od starne Beograda, i administrativni prelazi Merdare, Končulj i Cerevajka koje koriste Albanci. Ako se neopravdano, i pored svih upozorenja, žalbi i molbi od strane Beograda, hapse Srbi treba razmišljati o tome da na sličan način vlasti u Beogradu primenjuju mere i prema Albancima. Nije humano, nije korektno ali bojimo se da je to jedini jezik koji separatistička vlast u Prištni razume. Ako se ne pruži pravi odgovor onda dolazimo do konstatacije o opravdanosti one narodne izreke da „loš pas navodi vuka na tor“.
Narodni pokret Srba sa Kosova i Metohije „Otadžbina“ daje punu podršku zahtevima koji su se čuli na mitingu u selu Rudare da se svi uhapšeni Srbi momentalno puste na slobodu. Takođe i da se ROSU policija kao okupatorska kaznena ekspedicija protera sa severa Kosova i Metohije. Ali ono što je neobično i zaista čudno jeste da u donošenju odluka o gradnji vojno-policijskih baza na severu Kosova i Metohije učestvuju i srpski ministri koji su deo vlade samoproglašene republike Kosovo. I ne samo što glasaju da se grade vojno-policijske baze nego glasaju i da se od Srba eskpropiršu ili bolje reći otimaju njihovi privatni posedi.
Nažalost, ali tako jeste, i ova činjenica pokazuje da je nacionalna i državna politika aktuelnih vlasti u Beogradu neprincipijelna, antiustavna i katastrofalno štetana za Republiku Srbiju.
Ako vlast želi da ovu našu konstataciju demantuje neka Skupština Srbije raspiše lokalne izbore za opštine na severu Kosova i Metohije što je ona i po Ustavu Republike Srbije dužna da učini. Raspisivanjem lokalnih izbora za četiri opštine ruši se državnost separatističke paradržavne tvorevine zvane republika Kosovo”, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare