Osvetljeni eksponati u Parku znanja, uči se i pod okriljem mraka

NIŠ

Edukativne postavke na kojima će osnovci i srednjoškolci moći na kreativan način i kroz praktičan rad da uče fiziku, nalaze se u “Parku znanja” koji je otvoren u Regionalnom centru za usavršavanje zaposlenih u obrazovanju Niš pre pet godina, 2017. Od tada do sada ovaj park je obišlo na hiljade osnovaca i srednjoškolaca, ali i Nišlija koji su posetom parka mogli da se upoznaju sa Arhimedovom beležnicom, Galilejevim klatnom ili Paskalovim tronom. Novina je u tome što sada, posebno kada je vreme lepo, mladi mogu da svrate i u noćnim satima do parka i nauče po neku lekciju iz fizike jer je park, o rečima Danijele Marković, direktorke Regionalnog centra, sada osvetljen. Eksponati mogu da se vide pod okriljem mraka do određenog vremena, a ako neko svrati i posle toga dovoljno je da pozove domara i sijalice će se upaliti.

       „Osvetlili smo „Park znanja“ kako bi smo mladima, ali i starijim Nišlijama koji su izašli odavno iz školskih klupa ali nisu odustali od nauke, omogućili da eksponate pogledaju i dok šetaju u večernjim satima. Osnovci i srednjoškolci tako, šetajući i družeći se sa vršnjacima, mogu da obnove svoja znanja iz fizike ali i da nauče neke lekcije do kojih još nisu stigli u školama. Lakše se uči kada nema pritiska, kada su deca opuštena i kada ono što žele da nauče stoji pred njima.  Instalacije su jedinstvene po tome što su interaktivne“, kaže Danijela Marković.

      Pod okriljem mraka ali osvetljeni stoje i dalje eksponati koji prate školske lekcije iz fizike, hemije ili biologije. Tu je, pored već pomenutih eksponata i periodni sistem, potom Botanička slagalica ali i dinamo bicikl koji može da pomogne posetiocima da napune mobilne telefone dok okreću pedale.

   „Dok hodaju Parkom znanja posetioci se mogu upoznati i sa čudnovatim brojem PI. Decimale ovog broja ispisane su na stazama. Zasad je ispisano 147 decimala ovog broja“, kaže Danijela Marković.

   A kada su već kod broja PI tu i Arhimedova beležnica koja je najzanimljivija po tome što svako može samostalno da izračuna vrednost  broja Pi.

  Postavku su osmislili profesori fizike Ivana Krulj i Vladan Mladenović, a pored želje da učionica na otvorenom bude estetski privlačna onima koji je posete, želeli su i da omoguće svima koji su zainteresovani za nauku da nešto praktično nauče.

    Otkako je otvoren Park znanja u dvorištu Regionalnog centra za usavršavanje nastavnika u Nišu, 2017.godine, broj eksponata stalno se povećava, a učionicu na otvorenom sve češće posećuju kako osnovci i srednjoškolci tako i građani pa i turisti.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare