Osveštenjem kapele Vojna bolnica proslavila slavu Svetih Kozme i Damjana

NIŠ

U kompleksu Vojne bolnice danas je osveštena kapela Svetih besrebrnika Kozme i Damjana čime je, uz sečenje slavskog kolača proslavljena slava ove zdravstvene ustanove. Ovo je drugi put kako Vojna bolnica slavi slavu a prvi put da se bogosluženje obavlja u obnovljenom  prostoru koga je  osveštaao vladika niški, gospodin Arsenije.

Kapela koja je danas oveštena izgrađena je pre jednog veka u blizini Ćele kule za potrebe bolesnika i osoblja Vojne bolnice. Ovaj objekat je tokom vremena izgubio svoju funkciju ali je očuvan arhitektonski izgled. Dozidan je objekat sa zapadne strane koji sada u  potpunosti odaje bogoslužbenu namenu kapele.

Inicijativa za vraćanje prostora u njegovu prvobitnu namenu stara je desetak godina. Nakon uspostavljanja verske službe u Vojsci Srbije 2014. godine, ukazala se potreba da se u svim jedinicama i ustanovama Vojske Srbije opremi bogoslužbeni prostor.

Pukovnik dr Jovica Stanojković, upravnik Vojne bolnice,   rekao je :

„Vladika niški gospodin Arsenije dao  je blagoslov da se ovaj bogoslužbeni prostor opremi za potrebe pripadnika Vojne bolnice Niš i za bolesnike koji se leče u našoj ustanovi. Mi ćemo nastojati da ovaj bogoslužbeni prostor služi i za posetioce ovog grandioznog spomenika koji stoji ispred nas, Ćele kule i građane koji su u neposrednoj blizini bolnice. Uspeli smo da od zaborava sačuvamo ovaj monumentalni objekat koji je sagrađen 1918. godine. Star je tačno 100 godina i sagrađen je posle završetka Prvog svetskog rata . Uz pomoć Eparhije niške uz pomoć dobrih ljudi koji su učestvovali u opremanju ovog prostora uspeli smo da nastavimo da poštujemo tradiciju Vojske Srbije, pravoslavne crkve i naroda“, rekao je pukovnik.

Vojna bolnica u Nišu osnovana je oi naredbi Vrhovne komande srpske vojske, samo nedelju dana nakon oslobođenja Niša, na predlog načelnika Saniteta srpske vojske dr Vladana Đorđevića, 11. januara (po starom kalendaru) 1878, Velika nška vojna bolnica , za 1.000 bolesnika i ranjenika.

“Prvi bolesnici i ranjenici koji su primljeni na lečenje u novoformiranu bonicu bili su vojnici iz Srpsko-turskih ratova ali i stanovništvo Niša i okoline. Zato je bolnica bila izuzetno aktivna sve dok nije dovršeno lečenje poslednjeg ranjenika i bolesnika iz tek završenog Srpsko-turskog rata” rekao je dr Stanojković.

Upravnik Bolnice kazao je da bogatstvo Vojne bolnice leži pre svega u ljudima, visokostručnim i predanim pipadnicima kolektiva vojne bolnice koji svakodnevno dokazju i na delu iskazju svoju odanost i predanost plemenitim ciljevima lečenja povređenih i obolelih, koji su im sa puno poverenja dodeljeni od strane društva.

„Danas kada palimo sveću slavsku i obeležavamo Savu Svetoga Kozme i Damjana imamo obavezu da se potrudimo da našu slušbu, poziv usavršimo, da damo još veći doprinos na lećenju naših pacijenata i građana Niša. Prilika je da svim zdravstvenim ustanovama čestitam krsnu slavu Sveti Vrači i svima onima koji slave a plamen sveće koji će biti u ovom novom bogoslužbenom hramu neka donese zdravlje, radost i veselje svim građanima Niša, zravstvenim ustanovima“, rekao je pukovnik Stanojković.

Od prethodne slave pa do današnjeg dana, kako je kazao upravnik Stanojković Vojna bolnica je dobila novu savremenu opremu i dijagnostiku u vrednosti od oko milion evra čime je , kako kaže upravnik Vojne bolnice „ znatno unapedili našu službu, struku  i omogućili našim pacijentima da dobiju bolju i efikasniju zdravstvenu negu. Nastavićemo da unapređujemo uslove lečenja pacijentima koji se leče u našim ustanovama i da omogućimo da i drugi pacijenti mogu da dođu i da dobiju zdravstvenu uslugu u našoj ustanovi“, kazao je pukovnik Jovica Stanojković.

Slavlju je  prisustvovao Komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, predstavnici Vojske , gosti iz grada i vernici .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare