Osvećena crkva Svetog Ilije u Kumarevu, dar Milisava Milenkovića

LESKOVAC

Njegovo Preosveštenstvo Vladika niški gospodin Arsenije služio je svečanu liturgiju u Kumarevu povodom osvećenja crkve Sveti Ilija.

Crkvu je sa 1,6 hektara zemljišta na kojem se nalazi, poklonio crkvenim vlastima Milisav Milenković.

On će nakon smrti, kao ktitor, na toj zemlji biti i sahranjen, a tako će se u svom večnom počinku pridružiti svojoj supruzi Jagodi, čiji zemni ostaci su već u porodičnoj grobnici.

„Sve ovo sam uradio u znak sećanja na mog oca Iliju“ objašnjava  devedesetogodišnji čika Miša.

„Njega su ubili partizani 1941. godine. Moja majka, ujak i teča su tri dana tražili telo kako bi ga sahranili u porodičnu grobnicu, ali od njega su našli samo tri krpe od odela, te smo tako zaključili šta mu se desilo. Danas sam zadovoljan zbog svega što sam uradio, ne žalim da odmah umrem. Ovo sam želeo da uradim još od moje 12. godine, kada su mog oca partizani vezanog odveli od kuće i mučki ga ubili. Moj otac je bio ugledni domaćin, čestit i miran čovek, a sve to dokazuje i to što je sudski rehabilitovan.“

Čika Miša kaže i da bi želeo da se na ovom imanju svake godine okupljaju ljudi, da se druže i vesele, jednostavno da dođu na izlet.

„Najviše bih voleo da u tim okupljanjima prednjače mladi. Njima poručujem da rade, da se poštuju međusobno, ali da poštuju i starije, da poštuju Boga i svoju veru. Ne treba da piju, da se drogiraju…“

Crkva Svetog Ilije je građena poslednje tri i po godine i većina radova je završena. Ostaje još da se deo fresaka uradi, što će zavisiti i od raznih donacija.

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Najbeznacajniji podanik
Najbeznacajniji podanik
5 godine pre

Dobro si to primetio Ivane, verujem i da si popa Slavka lepo se slika za televiziju.Svaka cast Milisavu.

Иван Максимовић
Иван Максимовић
5 godine pre

Не познајем тамо тамо никога.

Иван Максимовић
Иван Максимовић
5 godine pre

Али написали сте “освешћења”цркве!!! Било би добро да се мало и сами “освестите” па да напишете “освећења” цркве. Али када се критикују представници Цркве онда су сви “освешћени” и сви знају све док истовремено ћутите и затварате очи пред свим оним скретањима и покатоличењу у Цркви! Можда се ипак нећете никада освестити.

Cale
Cale
5 godine pre

Ivane, ako si ti “osveštan” ovo ti neće smetati. A ako je snaga tvoje vere ugrožena od plus-minus dva-tri slova onda piši propalo.