OSOBE SA INVALIDITETOM UKAZUJU NA DISKRIMINACIJU

LESKOVAC

Kata Stojanović, predstavnica Udruženja obolelih od multiple skleroze rekla je danas da u Leskovcu postoji puno diskriminacije i da se na to ne obraća posebna pažnja.
“Sređeno je jezgro grada, ali mora da se radi i dalje, moraju se te prepreke otkloniti i po obodima grada. Stojanovićeva je pozvala gradonačelmika Leskovca Gorana Cvetanovića da se više pozabavi ženama sa invaliditetom I dodala da je u udruženju u kome je I ona osamdeset posto žena.
Gradonačelnik Goran Cvetanović , koji je danas organizovao prijem za osobe sa invaliditetom, naveo je primer člana Ggradskog veća koji je, kako je rekao, “tu ispred penzionerske stranke i koji je, obraćajući se načelnici društvenih delatnosti, postavio pitanje zašto se ovoliko finansiraju ove organizacije?
„Ja sam mu rekao da ode u te organizacije i da njima to iznese, pa da vidimo kako će da reaguju. Ljudi jednostavno ne shvataju potrebe drugih, nego gledaju samo svoje potrebe. Penzioneri gledaju samo penzionere, mladi gledaju samo mlade, a moja obaveza je da definišem potrebe svih i da probamo da ono sa čim raspolažemo raspodelimo na ravne časti,“ rekao je Cvetanović.

PC030554
On je dodao da grad redovno izmiruje svoje finansijske obaveze prema udruženjima osoba sa invaliditetom.

„Iz gradske kase je ovim udruženjima preneto gotovo tri miliona dinara čime su u potpunosti izmirene obaveze po osnovu investiranja projekata iz oblasti socijalne zaštite za ovu godinu“, rekao je Cvetanović i dodao da „grad tako pokazuje konkretnu brigu o socijalno ugroženim kategorijama stanovništva“.
„ Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je 380 osoba sa invaliditetom , dvanaest manje nego prošle godine. Mere države kojima se poslodavci obavezuju da na svakih 20 zaposlenih radnika imaju po jednog invalida daju određene rezultate. U Džinsiju radi 18 osoba sa invaliditetom, a u Juri 11. Ovo je i poziv svim poslodavcima da pronađu radno angažovanje za ove ljude“ dodao je Cvetanović i najavio „da će se otkloniti i problem koji imaju prilikom kretanja lica u invalidskim kolicima u opštinskoj zgradi. Da bi do toga došlo mora se napraviti finansijski plan, mora se odlučiti preko koga će se to uraditi, ali biće urađeno.“

Svetislav Marjanović, predsednik Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom u Leskovcu, zahvaljujući na prijemu, ističe da 3. decembar treba da bude svakog dana, a ne samo jedan dan u godini. Mnogo je važnije šta se dešava tokom čitave godine, a ne samo u tom jednom danu.
„U našem društvu ima mnogo fizičkih, arhitektonskih, institucionalnih i psiholoških prepreka da, koliko god da radimo, uvek ima prostora da se još nešto uradi na poboljšanju stanja osoba sa invaliditetom. U Leskovcu se dosta pažnje posvećuje ovoj problematici, u Srbiji smo poznati kao grad gde je najviše učinjeno na tom planu.“ Dodao je Marjanović i da Srbija može da se pohvali dobrim zakonima koji propisuju mogućnost da se prava osoba sa invaliditetom ostvare.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare