Osnovna škola “Vožd Karađorđe” uključena u projekat “Do uspeha zajedno”

Friendship tournament “To success, together!”, supported by OSCE Mission to Serbia. Belgrade, Serbia 04.05.2018.

LESKOVAC

Osnovna škola „Vožd Karađorđe“iz Leskovca školske 2018/2019. godine biće uključena u projekat „Do uspeha, zajedno“ sa još pet škola iz Srbije – OŠ „Dušan Radović“ iz Novog Sada, OŠ „Ivo Andrić“ iz Niša, OŠ „Jovan Popović“ iz Kragujevca, OŠ “Sveti Sava” iz Vrčina i OŠ „Bratstvo“ iz Novog Pazara. Projekat realizuje Misija OEBS-a u Srbiji, u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom zdravlja i Ministarstvom omladine i sporta, dok su ga finansijski podržale vlada Italije i ambasada Izraela.

Osnovni cilj projekta je da se kroz sportske i edukativne aktivnosti kreira sredina u kojoj se neguje poštovanje i razumevanje, kao i svest o značaju učenja i zdravih životnih stilova, čime se preveniraju rizična ponašanja kao što su zloupotreba psihoaktivnih supstanci, nasilje, alkoholizam i razni oblici antisocijalnog ponašanja. Projektom su obuhvaćeni učenici petog razreda, koji se nalaze na početku obrazovnog ciklusa i u predpubertetskoj fazi razvoja, koja sa sobom nosi rizike za razvoj društveno neprilagođenih ponašanja.

Realizacija se odvija kroz dve komponente, a prva je sportska komponenta i tu se učenicima koji su uključeni u projekat omogućava da dva puta nedeljno besplatno treniraju fudbal. Druga komponenta je edukativna i ona se realizuje kroz podršku u učenju i kroz sticanje korisnih veština koje su od značaja za zdrav razvoj ličnosti (učenje kako se uči, izrada domaćih zadataka, motivacija za učenje, radionice za sticanje veština nenasilne komunikacije, razvoj samopouzdanja i sl.).

Očekivani rezultati projekta su kvalitetnije struktuirano slobodno vreme, bolja prihvaćenost u vršnjačkoj grupi, kao i doživljaj škole kao mesta gde se dobija podrška, gde se dete oseća dobro i gde može da napreduje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare