Osnovna škola “Milutin Smiljković” iz Vinarca dobila Svetosavsku povelju

LESKOVAC

Vek i jedna decenija rada je iza Osnovne škole „Milutin Smiljković“ u Vinarcu, jednog od ovogodišnjih dobitnika Svetosavske povelje. U ovoj školskoj godini nastavu pohađa 258 učenika raspoređenih u 15 odeljenja, a o njima brine 49 zaposlenih. Osam učitelja i 27 nastavnika se trudi da đacima prenese što više znanja, a koliko u tome uspevaju pokazuju rezultati koje se postigli najbolji učenici na raznim takmičenjima. Nemanja Tomić učenik sedmog razreda, osvojio je drugo mesto na opštinskom i regionalnom takmičenju iz hemije.

Na opštinskom i okružnom takmičenju u Rauhovom matematičkom kvizu učenici naše škole od 1.do 4.razreda osvojili su prvo mesto. U školi su posebno zadovoljni uspehom sportskog tima u malom fudbalu. S obzirom na to da škola nema veliki broj učenika, kao ni fiskulturnu salu, velikim zalaganjem učenika i nastavnika fizičkog vaspitanja, osvojeno je prvo mesto na opštinskom, okružnom i regionalnom takmičenju, što je rezultiralo i plasmanom na Republičko takmičenje, gde je osvojeno peto mesto.

Ne zapostavljaju se ni kulturna dešavanja, tako da su učenici OŠ „Milutin Smiljković“ učestvovali na Leskovačkom karnevalu, na Festivalu minijatura u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra, na Festivalu dečjih pesama u Domu kulture u Vučju i Festivalu izvornih narodnih pesama u Domu kulture u Brestovcu, gde je učenica ove škole osvojila drugo mesto. Učenici su učestvovali i na svim literarnim i likovnim konkursima na gradskom, regionalnom i republičkom nivou gde su ostvarili zapažene rezultate i osvojili nagrade.

Direktor škole Dejan Cakić napominje i da je u cilju poboljšanja uslova i rada zaposlenih i učenika u školi urađeno dosta toga.

„Angažovanjem svih zaposlenih u školi, roditelja učenika i meštana okrečili smo spoljašnjost naše škole, zamenili smo svu dotrajalu drvenu stolariju (koja je postavljena 1965.godine) pe-ve-ce stolarijom, za učenike i nastavnike napravili smo letnju učionicu, zamenjeni su oluci u školi, napravljen je parking za automobile, u svim učionicama postavili smo bele table, ozakonili smo školski objekat, uradili smo projekat za izgradnju kotlarnice, mašinskih instalacija i uvođenja centralnog grejanja, postavili smo video-nadzor u školi… Dalje, odlukom Nastavničkog veća ustanovili smo datum obeležavanja Dana škole – 9.maj, zatim smo otvorili produženi boravak za učenike prvog i drugog razreda, uveli smo internet mrežu u svim učionicama, postavili smo dvoja aluminijumska ulazna vrata i na taj način povećali energetsku efikasnost.“

OŠ „Milutin Smiljković“ održava i pobratimske odnose sa školom „Sveti Kliment Ohridski“ u Skoplju (opština Butel), a prilikom obeležavanja Dana škole, 9.maja 2019. godine, u poseti je, pored kolega iz škole u Butelu, bio i gradonačelnik Butela Velimir Smilevski. Osnovna škola „Milutin Smiljković“ ima i svoje izdvojeno odeljenje u Priboju, gde je takođe dosta urađeno kako bi se obezbedili bolji uslovi za život i rad učenika i zaposlenih, kao što je uvođenje telefonske linije i interneta u školi, uređenja školskog dvorišta, naprevljen je košarkaški teren i mini trim staza, uveden video-nadzor; pripremljen teren i obezbeđena sredstva za pravljenje letnje učionice.

Direktor Cakić kaže da su u planu i brojne aktivnosti u 2020. godini.

„Planiramo da u svakoj učionici postavimo video bim projektor i laptop računar, planom budžeta grada Leskovca uradićemo i projekat izgradnje ograde oko škole u Vinarcu, postavićemo ogradu oko dvorišta škole u Priboju koju smo već obezbedili, a uvereni smo da ćemo uspeti da uvedemo i centralno grejanje u školi, s obzirom na to da imamo potpunu dokumentaciju (ozakonjenje školskog objekta i projekat izgradnje kotlarnice i mašinskih instalacija i uvođenja centralnog grejanja).“

1
Ostavite komentar

avatar
1 Tema komentara
0 Odgovori na temu
0 Pratioci
 
Najvise reakcija na komentar
Najvaznija tema
1 Autor komentara
Vlada Skorasni komentari autora
  Prati  
Najnoviji Najstariji Najviše glasova
Obavesti me o
Vlada
Gost
Vlada

Škola je preporođena. Uslovi sve bolji i bolji. Nastava kvalitetna.

Проститутки Бишкека