Osnovci se sve više odlučuju za majstorska zanimanja

NIŠ

 Godinama unazad su se direktori srednjih škola koji obrazuju đake za zanatska zanimanja žalili kako im učionice ostaju prazne jer niko neće u majstore. Zbog toga su ostajali i bez neko odeljenje a nastavnici su postajali tehnološki višak. Ovogodišnji upis osnovaca u srednje škole je situaciju donekle promenio, a neki smerovi sa zanatskim zanimanjima popunjeni su već u prvom roku. Direktori kažu da broj učenika na trogodišnjim smerovima zavisi od toga koliko se kolektiv potrudio tokom promocije škole, ali ne kriju ni činjenicu da su deca shvatila kako brzo mogu do posla a da pri tome i dobro zarade. Oni ambiciozni mogu i da se doškoluju pa da nastave obrazovanje na nekom od fakulteta.

      U Školi mode i lepote su zadovoljni ovogodišnjim upisom, a gotovo svi smerovi u trogodišnjem trajanju su popunjeni. Osnovci su se opredelili za smerove kao što su zdravstveni negovatelj, mesar, pedikir manikir, frizer. Problema ima samo na smeru za modnog krojača  na kome ima još mesta i koje se nalazi u sistemu dualnog obrazovanja.

      „Stekli smo utisak da roditelji sonovaca prate potrebu tržišta rada i da na osnovu toga usmeravju decu na ona zanimanja koja su deficitarna i tražena su, a uz to može i dobro da se zaradi. Deca se opredeljuju i za zanimanja koja su tražena ne samo u Srbiji već i na zapadu kao što su zdravstveni negovatelji. Znaju da sa ovim zanimanjima koja smo im ponudili mogu brzo da dođu do posla, mogu samostalno da rade i da sami sebi budu gazde i pristojno zarade“, kaže Slaviša Mihajlović, direktor Škole mode i lepote.

       Dodaje da su proteklih godina imali problema da upišu učenike na ovim smerovima pa su čak ostali i bez jednog odeljenja. Ove godine su  vratili to odelejnje što dodatno svedoči o tome da je zainteresovanih osnovaca bilo.

    U Mašinskoj školi obrazovni profil bravar-zavarivač je već popunjen, a prema rečima  Mirjane Mišić, organizatora praktične nastave  kompanije sa kojima sarađuju preko Privredne komore gde deca odlaze na praksu traže đake sa ovog obrazovnog profila.

    „Zanimanje je jako traženo i dobro plaćeno. Dešavalo se ranijih godina da nam kompanije traže učenike, ali njih nije bilo. Sada smo prezadovoljni jer smo popunili smer. Profil je u dualnom obrazovanju, učenici tokom prakse dobijaju i stipendije, a iz generacije koja je završila ovaj smer četiri učenika su ostala da rade u kompanijama gde su imali praksu“, kaže Mirjana Mišić i dodaje da je većem odazivu osnovaca doprinela i promocija škole, a da se sa učenicima dobro radi potvrdila je i prva nagrada na republičkom takmičenju čime se u školi izuzetno ponose.

     I u Građevinskoj školi „Neimar“ osim četvorogodišnjih ponuđeni su smerovi i u trogodišnjem trajanju. Posebno su deci zanimljiva zanimanja koja su i tražena na tržištu rada sa platama koje su daleko iznad prosečnih a nalaze se i u sistemu dualnog  obrazovanja.

     U ovoj školi je popunjen smer za rukovaoca građevinskom mehanizacijom, zanimanje koje je jako traženo posebno u ovom trenutku kada se puno gradi, a posao mogu da dobiju ne samo u građevinskim već i u drugim firmama.

     „ Đaci tokom školovanja dosta vremena provode na praksi. Na prvoj godini je to jedan dan,  u drugoj godini dva i u trećoj tri dana. Tokom prakse sa njima je i mentor iz kompanije  tako da deca nauče ceo proces rada. Kada završe školovanje oni su potpuno spremni za poslove koje će obavljati. Neki od naših učenika su i ostali u firmama u kojima su obavljali praksu“, ističe Sreten Vasić, direkror Građevinske škole „Neimar“ u Nišu. (kraj) VP/ MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare